Informativni dnevi Fakultete za gradbeništvo in geodezijo 2019

Na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo tudi letos pripravljamo vsebinsko bogate informativne dneve, na katerih bomo predstavili svoje študijske programe ter vpisne pogoje. Zanimiv in dinamičen študij študentom po koncu študija omogoča široke možnosti razvoja njihove kariere na številnih področjih gradbeništva, geodezije in vodarstva tako v Sloveniji kot v tujini. Obiskovalcem bomo predstavili številne eksperimente in zaposlitvene možnosti.

Informativni dnevi bodo potekali:

petek, 15. februarja 2019,
ob 10. uri

petek, 15. februarja 2019,
ob 15. uri

soboto, 16. februarja 2019,
ob 10. uri

Na zanimiv način bodo predstavljeni vsi oddelki fakultete – Oddelek za gradbeništvo, Oddelek za geodezijo in Oddelek za okoljsko gradbeništvo. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili tudi gostom – bivšim diplomantom fakultete, ki jim bodo skozi svoje izkušnje še bolj približali področja študija. Tudi tokrat pa bomo za obiskovalce pripravili pestre eksperimente.

Oddelek za gradbeništvo

Na oddelku za gradbeništvo bodo lahko obiskovalci preko modela premeščanja sedimentov spoznali tok reke v strugi ter nastanek značilnih oblik dna kot tudi pojav spodkopavanja mostnih opornikov, do katerega pride pri nevarno visokih pretokih rek. Sledili bodo prikazi, povezani z energetsko učinkovitostjo stavb, prometne simulacije ter sestavljanje in preizkušanje modelov mostičkov. Obiskovalce bo nagovoril predstavnik delodajalcev, gospod Angelo Žigon, soustanovitelj in generalni direktor uspešnega slovenskega inženirskega in svetovalnega podjetja Elea iC, ki je prav tako diplomant Fakultete za gradbeništvo in geodezijo.

Oddelek za geodezijo

Tudi na Oddelku za geodezijo se obeta pestro dogajanje. Obiskovalci bodo lahko med drugim preizkusili interaktivni peskovnik z obogateno resničnostjo, si ogledali sodobne geodetske instrumente kot sta tahimeter z GNSS anteno in skener ter z nivelirjem sami izmerili višinsko razliko med dvema latama. Ogledali si bodo lahko še brezpilotni letalnik (dron), ki omogoča izdelavo navideznega 3D modela, s katerim lahko tloris objekta prikažemo kot »obogateno resničnost«. Z obogateno resničnostjo pa bomo 3D-model prikazali na tablici. Obiskovalce bo nagovoril tudi gost iz prakse gospod Klemen Medved z Geodetske uprave RS in jim skozi svoje izkušnje predstavil delo geodeta.

Oddelek za okoljsko gradbeništvo

Na Oddelku za okoljsko gradbeništvo bodo obiskovalci spoznali model Aqualibrium, katerega cilj je s pomočjo sestavljenih cevi zagotoviti enakomerno oskrbo z vodo med tremi izbranimi točkami na mreži. Z uporabo različnih cevk in spojk bodo lahko zgradili cevovodno omrežje. Delo okoljskega inženirja bodo obiskovalci spoznali tudi skozi izkušnje diplomanta Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Marjana Gorjupa, ki je zaposlen v podjetju Petrol d.d., kjer modelira vodovodne sisteme. Namen modeliranja je optimizacija vodovodnih sistemov in s tem zagotavljanje višje ravni storitve distribucije pitne vode. Obiskovalce pa bomo popeljali še na ogled vodogradbenih laboratorijev.

Izberi si enega od poklicev prihodnosti:

Predstavljeni bodo vsi študijski programi prve stopnje:

Univerzitetni študijski programi:

Visokošolska strokovna študijska programa:

Podrobnejši program:
  1. Pozdravni nagovor dekana fakultete prof. dr. Matjaža Mikoša (zbor udeležencev ob 10. uri v avli fakultete).
  2. Predstavitve posameznih študijskih programov prve stopnje v predavalnicah:
    • P-I/1: Gradbeništvo (UN Gr),  Operativno gradbeništvo (VS OpGr) – študijska programa Oddelka za gradbeništvo,
    • P-III/4: Vodarstvo in okoljsko inženirstvo (UN VOI) – študijski program Oddelka za okoljsko gradbeništvo,
    • P-IV/7: Geodezija in geoinformatika (UN GIG), Tehnično upravljanje nepremičnin (VS TUN) – študijska programa Oddelka za geodezijo.

Program traja približno uro in pol, na fakulteti pa se lahko zadržite tudi dlje, saj bodo vsi prikazi na voljo za ogled ves dan. Obiskovalci bodo lahko spoznali predstojnike ter nekatere učitelje posameznih oddelkov in pridobili vse potrebne informacije, prisluhnili pa bodo lahko tudi gostom iz prakse, ki jim bodo skozi svoje izkušnje še bolj približali področja študija in poklica. Tudi tokrat bomo za obiskovalce pripravili pestre eksperimente, v avli pa se bodo predstavila še študentska organizacija naše fakultete in društva študentov gradbeništva, geodezije in vodarstva.

Nekaj zgodb o uspešnih karierah diplomantov naše fakultete lahko preberete na spodnjih povezavah: