Select Page

Mednarodna poletna šola BikeACCESS

Fotografija je last Zavoda Uvid Rogaška Slatina, so.p. (avtorja fotografije: Blaž Lah in Matic Javornik)

V svetu in v Sloveniji se v zadnjem času veliko pozornosti namenja trajnostni mobilnosti in spodbujanju uporabe okolju prijaznejših oblik prevoza. Ena bolj priljubljenih oblik je kolesarjenje. Uporabnikom je na voljo vedno več različnih kolesarskih povezav. Običajno srečujemo kolesarske povezave, ki so načrtovane za zdrave, odrasle kolesarje. Pogosto pa se pozablja, da so kolesarski uporabniki lahko različni. Da bi omogočali socialno pravičnost in promocijo vsakodnevnega kolesarstva za vse obstoječe in potencialne kolesarje, je potrebno posebej nasloviti tudi ranljive skupine. Kolesarjenje in kolesarska infrastruktura morata tako biti prijazna, varna in dostopna otrokom, starejšim ter invalidnim kolesarjem.

Poletna šola bo izvedena v organizaciji UL Fakultete za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani v sodelovanju s Fakulteto za geografijo, Univerze v Beogradu. Na fakultetah delujejo pestre skupine strokovnjakov iz različnih področij, ki so potrebna pri načrtovanju ustreznega kolesarskega omrežja ter kolesarske infrastrukture: prostorski načrtovalci, prometni inženirji, geodeti in geografi.

 

KOMU JE POLETNA ŠOLA NAMENJENA?

Poletna šola je namenjena študentom študijskih programov v povezavi z načrtovanjem in urejanjem prostora, trajnostno mobilnostjo, regionalnim planiranjem (arhitektura, urbanizem, krajinska arhitektura, geografija, geodezija, prostorsko načrtovanje, prometno inženirstvo, gradbeništvo, ekonomija, sociologija, idr.). Dobrodošli so študenti prve in druge bolonjske stopnje ali študenti enovitih magistrskih študijskih programov.

Poletna šola bo potekala v angleškem jeziku.

NAMEN IN CILJ POLETNE ŠOLE

Vizija razvoja Ljubljane si za enega izmed pomembnih ciljev postavlja izboljšanje trajnostnih oblik prometa za vse uporabnike, še posebej sklenjeno omrežje državnih in lokalnih kolesarskih povezav. Ker pa te še niso povsod zgrajene, niti niso prilagojene za različne vrste uporabnikov, je cilj poletne šole preveritev obstoječih ter oblikovanje predlogov novih kolesarskih povezav in ostale kolesarske infrastrukture z vidika ranljivih skupin (invalidi, otroci, starejši) na primeru Ljubljane in njene urbane regije. Z vidika ranljivih skupin bodo obravnavne tako možnosti vsakodnevnega kolesarjenja kot tudi kolesarjenja za prosti čas.

Namen poletne šole je pridobitev znanja o tem kako načrtovati varno in udobno kolesarsko infrastrukturo ter izboljšati pogoje za trajnostno mobilnost vseh obstoječih in potencialnih uporabnikov prostora. Poudarek bo na vključevanju ranljivih skupin v kolesarjenje ter na načrtovanju vključujoče kolesarske infrastrukture.

Na poletni šoli bodo sodelovali domači in tuji predavatelji, ki bodo podali svoja znanja s področij vključevanja ranljivih skupin ter načrtovanja varne kolesarske infrastrukture ter povezav. V mednarodnih skupinah boste analizirali posamezne primere  ureditve kolesarskih povezav ter  dostopnosti z vidika ranljivega uporabnika. Predlagali boste rešitve za ustrezno ureditev kolesarskih povezav in kolesarske infrastrukture.

Fotografija je last Zavoda Uvid Rogaška Slatina, so.p.
(avtorja fotografije: Blaž Lah in Matic Javornik)

Fotografija je last Zavoda Uvid Rogaška Slatina, so.p.
(avtorja fotografije: Blaž Lah in Matic Javornik)

Fotografija je last Zavoda Uvid Rogaška Slatina, so.p.
(avtorja fotografije: Blaž Lah in Matic Javornik)

PRIJAVE NA POLETNO ŠOLO

Prijave sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do 12. 7. 2024. Prijave sprejemamo izključno preko spletnega prijavnega sistema, preko elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Ob prijavi na delavnico je treba oddati tudi motivacijsko pismo, ki je del prijavnega obrazca. Povezavo do prijavnega obrazca najdete TUKAJ.  

Prijavitelji bodo o izboru obveščeni najkasneje 19. 7. 2024 na elektronski naslov, ki bo naveden v prijavi.

V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali oziroma odpovedi poletne šole. Maksimalno število udeležencev je 20. Vsi udeleženci bodo ob zaključku dobili potrdilo o udeležbi na poletni šoli v vrednosti 4 KT.

Študentje UL FGG lahko za uveljavljanje KT ob vpisu v višji letnik izberejo izbirni predmet Projektno in izkustveno učenje 1 za prvo in Projektno in izkustveno učenje 2 za drugo bolonjsko stopnjo. Ostali študentje UL lahko predmet izberejo kot zunanjo izbirno vsebino.

NAMESTITEV IN PREHRANA

Za študente, ki prihajajo iz visokošolskih institucij držav, vključenih v mrežo CEEPUS*, obstaja možnost brezplačne nastanitve v študentskem domu. Študenti, ki izpolnjujejo CEEPUS pogoje, so upravičeni tudi do štipendije v višini 100 €. Študenti, ki ne prihajajo iz visokošolskih institucij omenjenih držav, si morajo nastanitev zagotoviti sami.

*Države, upravičene za financiranje namestitve iz programa CEEPUS: Albanija, Avstrija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Češka, Črna gora, Hrvaška, Kosovo, Madžarska, Severna Makedonija, Moldavija, Poljska, Romunija, Slovaška in Srbija

Prehrana (kosila) je v času izvajanja poletne šole zagotovljena.

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri