Select Page

Poklic: PROSTORSKI NAČRTOVALEC

Si se kdaj vprašal, kdo načrtuje mesta, vasi, podeželski prostor, prometno in drugo infrastrukturo? Kdo je tisti, ki pove, kam in kako se naj umestijo hiše, stolpnice, šole, parki, otroška igrišča, kje potrebujemo nove prometne povezave, kam se naj umesti odlagališče odpadkov, čistilna naprava, itd.? Veš, da preživiš v javnih in odprtih prostorih več časa kakor doma? Veš, da urejeno in zdravo okolje ugodno vpliva na tvoje počutje in delovni elan? Če ti ni vseeno, kako ravnamo s prostorom, čemu namenjamo kmetijske in gozdne površine, kako razporejamo objekte in dejavnosti, da dosežemo čim boljše sinergijske in estetske učinke, potem se nam pridruži na študiju prostorskega načrtovanja. Študij bo zate še posebej zanimiv, če želiš združiti tehnična in družboslovna znanja, hkrati pa si želiš tudi terenskega dela in sodelovanja z ljudmi. Seveda bo tvoje delo močno povezano z uporabo prostorskih podatkov, potrebno bo poznavanje sodobnih merilnih tehnik, računalniških programov, naučiti se boš moral uporabe vizualnih komunikacij. Zveni zanimivo? Razmisli in ne oklevaj!

Prostorski načrtovalec izdeluje prostorske dokumente.

Prostorski načrtovalec

Prostorski načrtovalci se ukvarjajo z načrtovanjem regionalnega, mestnega in podeželskega prostorskega razvoja in so usposobljeni za izdelavo strateških in izvedbenih prostorskih načrtov, za delo v različnih sektorjih povezanih z načrtovanjem in urejanjem prostora, v upravi, razvoju, raziskovanju in tudi na pedagoškem področju. Prostorski načrtovalec potrebuje pri svojem delu družbeno širino in tehnično natančnost, čut za delo z ljudmi in zmožnost dela v interdisciplinarnih strokovnih skupinah. Poznati mora značilnosti grajenih struktur v prostoru ter spremljati demografske, migracijske, gospodarske, ekonomske in okoljske trende, razvoj naprednih tehnologij, ki lahko odločilno vplivajo na življenje posameznika in družbe nasploh, ter vse to prelivati v prostorske rešitve.

Z maketo se lahko na nazoren način prikaže bodoče prostorske ureditve.

Prostorsko načrtovanje

Zelo konkretno: reševal boš probleme umeščanja dejavnosti v bodisi za potrebe države, regije, občine ali za posameznika tako na strateški kot izvedbeni ravni. Pri svojem delu se boš opiral na pridobljeno znanje in razpoložljive prostorske podatke, spoštoval poklicno etiko in zakonodajne okvirje. Občutek, da lahko s svojim delovanjem pripomoreš k urejenemu in kakovostnemu prostoru po meri vseh ljudi, je neprecenljiv.

Nastop in javna predstavitev prostorskih načrtov je ena od pomembnejših nalog, ki jo opravljajo prostorski načrtovalci.

Znanje in uporaba različnih vizualnih orodij ti omogočajo lažje prikazovanje prostorskih razvojnih načrtov.

Zakaj torej postati prostorski načrtovalec?

Ker ti je mar, kaj se v prostoru dogaja in kako z njim ravnamo, ter želiš s svojim delovanjem in pridobljenim znanjem soustvarjati kakovosten življenjski prostor za vse. Ker se želiš nenehno izpopolnjevati in delovati v povezovanju z drugimi strokami! Ker bo tvoje delo zelo raznoliko, nikakor pa ne enostavno. Ker želiš na svoji karierni poti sprejemati izzive ter iskati unikatne rešitve, pri tem pa prisluhniti različnim deležnikom. Si v teh kratkih zapisih spoznal lastne izzive? Super!

Poznavanje in terenskih ogled obravnavanega prostora je prva naloga načrtovalca.

Kje boš našel zaposlitev?

Prostorski načrtovalec se lahko zaposli v različnih planersko načrtovalskih podjetjih, na občinah, na ministrstvih, vladnih agencijah in zavodih, v javni upravi pa tudi na univerzi in inštitutih. Deluje predvsem v interdisciplinarnih delovnih skupinah, pripravlja strokovne podlage in prostorske rešitve ter svetuje odločevalcem na lokalni in državni ravni. Karierna pot naših magistrantov je zato zelo raznolika.

“V času študija PN na 2. stopnji sem pridobil široko znanje o prostoru, ki mi močno koristi ob začetkih moje poklicne poti na Mestni občini Novo mesto. Znanje in izkušnje sem pridobil zahvaljujoč odličnim profesorjem različnih strok, praktično usmerjenih vaj in terenskih vaj. Izkoristil sem tudi priložnosti, ki mi jih je ponudila fakulteta, in se udeležil različnih konferenc, študijske izmenjave v tujini ter sodeloval na projektu PKP (Po kreativni poti do znanja). Že tekom študija sem prišel v stik s potencialnimi delodajalci.”

Klemen Belčič
mag. prost. načrt.

“Študij prostorskega načrtovanje na UL FGG mi je dal široka interdisciplinarna znanja, ki so mi omogočila zaposlitev neposredno po zaključku študija. S svojim strokovnim znanjem, praktičnimi izkušnjami, ki sem jih pridobil na fakulteti ter poznavanjem zakonodaje in ključnih strateških dokumentov države sem se lahko hitro vklopil v delovno okolje Razvojne agencije in pomagal Koroški regiji k prostorski umestitvi večjih prometnih infrastrukturnih projektov, ki v preteklosti niso bili uspešni.”


Uroš Rozman
mag. prost. načrt., dipl. inž. grad. (UN)
zaposlen v Mariborski razvojni agenciji – MRA

Izberi pravi študij zase:

Na študij prostorskega načrtovanja na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani se lahko vpišeš po zaključeni 1. stopnji kateregakoli sorodnega študija (geografija, krajinska arhitektura, urbanizem, geodezija, gradbeništvo …), pri čemer se za vsakega posameznika preveri ali izpolnjuje vstopne pogoje in po potrebi predpiše diferencialne izpite.
Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri