Select Page

Pogosta vprašanja dijakov o študiju na UL FGG

Na tej strani je seznam vprašanj dijakov o študiju na UL FGG s prejšnjih informativnih dni in odgovori nanje s strani študentov UL FGG.

Ali je študij na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani zahteven?

Če študiramo sproti, kar pomeni, da po vsakem dnevu predavanj ponovimo predelano snov in naredimo dodatne vaje, študij ni zahteven. Če pa snov predelujemo kampanjsko, kar pomeni, da se učimo le pred kolokviji in  izpiti, pa se lahko prav hitro pojavijo težave.

Kateri so najtežji predmeti?

Med težje predmete se zagotovo uvrščajo matematike, fizike in drugi podobni predmeti, saj je stopnja zahtevnosti višja, kot so dijaki tega navajeni v srednjih šolah. Fakulteta zato omogoča sistem tutorstva. To pomeni, da so vam dodeljeni predmetni tutorji, ki z vami ponovijo predelano snov in vam po potrebi podajo dodatno razlago in vaje. Predmetni tutorji pa so po navadi uspešni študentje višjih letnikov.

Če sem gimnazijski/-a maturant/-ka, ali bom imel/-a kakšen "problem"?

Po navadi so strokovni predmeti največja novost gimnazijskim maturantom, a to še ne pomeni težav. Študentje se pri teh predmetih spoznajo z osnovami projektiranja, gradiv, procesov gradnje, idr.

Ali bom imel/-a "probleme" s študijem, če pridem iz srednje tehnične šole?

Študentje, ki so prišli na fakulteto iz srednjih tehničnih šol, največkrat izpostavijo težave pri predmetih kot so matematike, fizike, idr. Na drugi strani pa izpostavijo, da imajo nekoliko »prednosti« pred gimnazijci v smislu, saj so določene strokovne stvari pri predmetih v nižjih letnikih v zmanjšanem obsegu že slišali na srednjih šolah in so jih na fakulteti le še nadgradili.

Kdaj bodo informativni dnevi na UL FGG?

Informativni dnevi bodo v petek, 17. 2. in soboto, 18. 2. 2023. Končne informacije o poteku informativnih dni bomo objavili na spletni strani UL FGG.

Ali bom imel/-a med študijem čas tudi za šport in druge aktivnosti v prostem času?

Fakulteta podpira hobije študentov, saj vsak potrebuje nekaj prostega časa. Poleg obvezne športne vzgoje, ki jo mora študent opraviti tekom šolanja, fakulteta ponuja različne dejavnosti. Npr. pred. dr. Aleš Golja, prof. šp. vzg., organizira različne športne aktivnosti (jadranje, smučanje, pohodi, idr.), različna društva na fakulteti(DŠG, DŠGS, DŠV) organizirajo ekskurzije in druge dogodke, ŠO SILE FGG organizirajo različne tečaje, ekskurzije, toast dneve, idr. ter študentski svet organizira plese, strokovna predavanja, idr.

Kje najdem več informacij o študijskih programih UL FGG?

Vse Informacije o študijskih programih UL FGG najdete na spletni strani UL FGG: https://www.fgg.uni-lj.si/studij/

Kdaj se lahko prijavim na željen študijski program?

Razpis za vpis na visokošolske študijske programe je vsako leto objavljen v začetku meseca februarja na spletni strani MIZŠ, na portalu eVŠ: https://portal.evs.gov.si/razpisi-za-vpis.

V Razpisu za vpis so objavljene vse potrebne informacije o prijavah na razpisane študijske programe. V letošnjem letu bo potekal 1. prijavni rok od 15. 2. do 18. 3. 2022 in 2. prijavni rok od 19. 8. do 23. 8. 2022.

Kako se prijavim na izbrani študijski program?

Na izbrani študijski program se prijavite na spletnem portalu eVŠ: https://portal.evs.gov.si/prijava/ v prijavnem roku, ki je določen v Razpisu za vpis.

Kako izpolnim vpisni list?

Vpisni list izpolnite v vašem spletnem referatu. Sprejeti kandidati bodo navodila za vpis prejeli po elektronski pošti iz Referata za študijske zadeve UL FGG.

Kakšne so možnosti zamenjave študijskega programa?

Najpogostejša oblika menjave študijskega programa je prepis. Pri tem se študent vpiše v prvi letnik drugega študijskega programa. Postopek prepisa poteka podobno kot prvi vpis na fakulteto. Razlika je zgolj v tem, da je potrebno pri prepisu predložiti izpisnico iz sedanje fakultete. Študent, ki se je iz fakultete izpisal se na isti študijski program ponovno ne more vpisati. 

Druga možnost menjave študijskega programa pa je prehod. Pri prehodu gre prav tako za spremembo študijskega programa, razlika s prepisom se kaže v tem, da se pri prehodu študent vpiše v višji letnik drugega študijskega programa. Prehajati je mogoče samo med sorodnimi študijskimi programi, pod pogojem, da se študentu prizna vsaj polovica ECTS točk.

Za katere poklice se lahko izobražujem na UL FGG?

Odpri si stran in preberi o poklicih prihodnosti, za katere lahko študiraš na Fakulteti za gradbenišvo in geodezijo

Preberi 7 razlogov, zakaj izbrati študij na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo

1. Pri nas nisi le številka.

2. Študenti UL FGG smo med seboj zelo povezani.

3. Pridobil boš poklic, ki bo vedno aktualen.

4. Pridobil boš širok spekter znanja, ki ti zagotavlja lepo karierno pot.

5. Že med študijem boš lahko obiskal podjetja iz stroke in tako spoznal potencialne delodajalce.

6. Z iskanjem zaposlitve po koncu študija ne boš imel težav.

7. Med študijem ti nudimo veliko dodatnih izobraževanj in obštudijskih dejavnosti.

 

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri