Select Page

Poklic: STAVBAR

V gradbeništvu je poklic stavbar relativno nov. Glede na Slovar slovenskega knjižnega jezika beseda stavbárstvo pomeni umetnost oblikovanja prostora oziroma skupek arhitekturnih stavb, objektov z značilnostmi določene dobe. Lahko bi rekli, da je stavbar oseba, ki se ukvarja s sodobnim, celovitim načrtovanjem stavb s poudarkom na medsebojnem vplivu uporabnika na stavbo ter stavb na okolje. Poklic se je pojavil z nastopom energetske krize v sedemdesetih letih 20. stoletja ter z zavedanjem o vse večjem pomenu trajnosti stavb in njihovega vpliva na človeka in okolje. Ker vsi ljudje živimo v stavbah, smo z njimi povezani na zelo osebnem nivoju, vendar mnogokrat ne razumemo, kako stavbe v resnici delujejo.

Vsakdo se je že kdaj vprašal vprašanja kot so: zakaj je račun za ogrevanje tako visok? Zakaj se doma pojavlja zdravju škodljiva zidna plesen? Kako to, da se tako močno sliši glasba iz sosednje sobe? Zakaj je moja pisarna tako slabo osvetljena in morajo ves čas goreti luči? Ali je res bivanje prijetnejše in bolj zdravo v prostoru iz naravnih materialov in ali je sploh požarno varno? Kako to, da je poleti v stanovanju tako vroče, da neprestano deluje klimatska naprava in zakaj je pri sosedu, ki ima novo energijsko učinkovito, pametno hišo, vse v najlepšem redu? Ali ne bi bilo krasno, če bi o tem vedel več, razumel in znal toliko, da bi to postal tvoj poklic?

stavbarstvo
Izdelek stavbarja je celovito načrtovanje stavbnega ovoja.
Analiza stavbnega ovoja z IR kamero

Inženir stavbarstva

Inženir stavbarstva je pri gradnji stavb vezni člen med arhitektom, gradbenikom, strojnikom in elektro inženirjem. Ukvarja se z načrtovanjem energijsko učinkovitih in človeku prijaznih stavb. Pri tem se osredotoča predvsem na zasnovo stavbnih ovojev s pravilno uporabo materialov, predvsem tistih za toplotno, hidro in zvočno izolacijo. Hkrati je pozoren na kakovost notranjega okolja (udobje in zdravje uporabnikov), primerno osvetljenost (okna in senčila), požarno varnost, zaščito pred zvokom in tudi na potencialni vpliv stavbe in njenih delov na okolje. Z drugimi besedami, inženir stavbarstva se ukvarja s področjem gradbene fizike, pri tem pa uporablja tako merilne naprave, kot računalniške programe, s katerimi opravlja izračune in izdeluje načrte. Poklic omogoča raznoliko in zanimivo delo v pisarni, na terenu in gradbišču. S svojim doprinosom inženir stavbarstva močno vpliva na kakovost grajenega okolja in celotne družbe danes in v prihodnosti.

Zakaj torej postati inženir stavbarstva?

Ker vsi sobivamo v grajenem okolju, katerega pomemben del so stavbe. Ker je raba energije pereč problem sodobne civilizacije. Ker želimo zmanjšati vpliv gradnje in delovanja stavb na okolje in prostor. Ker zaradi načina sodobnega življenja vse več časa preživimo v stavbah, ki mnogokrat niso udobne in primerne za bivanje ter morda celo zdravju škodljive. Da bi z okoljem, stavbami in energijo ravnali premišljeno ter pri tem uporabljali primerne materiale in ne ustvarjali nevarnih odpadkov. Ker mi izobrazba s področja stavbarstva omogoča raznovrstno delovanje na področju infrastrukture, gradbeništva, stavb, njihovih sistemov in vgrajenih materialov. Če se strinjaš, da so omenjene teme pomembne in zanimive, je študij stavbarstva več kot primeren zate. Delo v majhnih skupinah, individualen pristop in spodbujanje k sodelovanju in iskanju uporabnih rešitev so vrline, ki so jih prepoznali mnogi naši študenti. Zakaj ne bi poskusil tudi ti?

Kje boš našel zaposlitev?

Inženir stavbarstva se lahko zaposli v različnih gradbenih, arhitekturnih in inženiring podjetjih, nepremičninskih agencijah, urbanističnih podjetjih, načrtovalskih birojih, na občinah, na ministrstvih, vladnih agencijah in zavodih kot managerji, člani nadzornih svetov ali sodni izvedenci, pa tudi na univerzi in inštitutih ali pa se preizkusi kot samostojni podjetnik.

Analiza prejetega sončnega sevanja na podlagi 3D modela stavbe.

Stavbarstvo

“Po zaključku magistrskega študija na FGG sem se udeležil programa Podjetno v svet podjetništva po katerem sem odprl s.p. Kot energetski zunanji strokovni sodelavec sem eno leto deloval na trenutno največjem projektu javno-zasebnega partnerstva energetske obnove v Evropi – Energetska obnova Ljubljane ELENA. Trenutno v sklopu Zavoda 404 sodelujemo s Siemensom, s katerim bomo v sodelovanju z dijaki tehnične šole Šiška razvijali konceptualni model pametne hiše.”

Milan Grašič
mag. inž. stavbarstva

“Zaposlena sem v podjetju Fibran na področju marketinga in tehnične podpore. Moje delo je razgibano in noro zanimivo, saj pripravljam predavanja za strokovnjake in investitorje na temo pravilnih rešitev za zaščitne sloje na stavbnem ovoju, izdelujem tehnične brošure ter svetujem arhitektom in investitorjem o sestavi konstrukcijskih sklopov. Poleg lastne zavzetosti, me je študij Stavbarstva odlično pripravil prav za to službo, saj mi je ponudil široko znanje tako o gradbeni fiziki, materialih, obnašanju stavbe kot o postopkih načrtovanja in izgradnje energijsko učinkovite ter zdrave stavbe.”

Nataša Iglič
mag. inž. stavbarstva

“Sem razvojni inženir na področju celovitih energetskih rešitev v podjetju Petrol d. d., Ljubljana. Moje delo zajema izvedbo energetskih pregledov stavb, pripravo podatkov za odločanje o ukrepih za doseganje učinkovite rabe energije, izračune gradbene fizike objektov in svetovanje na področju učinkovite rabe energije. S pomočjo širokega teoretičnega in praktičnega znanja, pridobljenega tekom magistrskega študija Stavbarstva, sem del ekipe vodilnih strokovnjakov v podjetju, ki nudi storitve na območju centralne in JV Evrope.”

Gašper Gosar
mag. inž. stavbarstva

Izberi pravi študij zase:

Stavbar razume in analizira različne vplive okolja na delovanje stavbe.

Ozelenjene strehe in fasade vplivajo na zmanjšanje okoljskega odtisa stavb.

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri