Select Page
Raziskovalna dejavnost na UL FGG

Infrastrukturni center Grajeno okolje

Naslov v izvirniku: Infrastrukturni center Grajeno okolje, Mreža raziskovalnih infrastrukturnih centrov Univerze v Ljubljani (MRIC UL)
Sodelavci: pedagoško-raziskovalne enote Oddelka za gradbeništvo, UL FGG
Trajanje: 1. 1. 2015 – 31. 12. 2020
Šifra: I0-0022-079
Vodilni partner: UL
Vodja projekta: IC Grajeno okolje – prof. Jože Korelc; MRIC UL -Matjaž Krajnc
Partnerji:
Fakultete UL
Finančni vir:
Ključne besede: grajeno okolje, konstrukcije, geotehnika, eksperimentalne raziskave

 

Opis

Osnovni namen IC Grajeno okolje je omogočiti boljše povezovanje infrastrukturnih zmogljivosti na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo na področju konstrukcij in prometnega inženirstva ter s tem optimiranje eksperimentalnega dela na UL FGG z gledišča porabe razpoložljivih človeških in materialnih virov. Glavna področja raziskav, ki jih IC Grajeno okolje pokriva, so: eksperimentalne raziskave za razvoj novih konstrukcijskih rešitev na področju betonskih, jeklenih, sovprežnih in lesenih konstrukcij, eksperimentalne raziskave na področju potresnega inženirstva, geotehnike in prometnega inženirstva, uvajanje novih inovativnih materialov v gradbeništvo ter izboljšave tradicionalnih materialov kot so beton in jeklo in les, eksperimentalna podpora teoretičnim raziskavam na področju mehanike in numeričnega modeliranja. V ta namen IC povezuje pedagoško-raziskovalne enote z laboratoriji.

Eksperimentalna podpora raziskovalni dejavnosti v gradbeništvu zahteva eksperimente, ki maksimalno odražajo dejanski odziv bodočih materialov in konstrukcij, vgrajenih kasneje v konstrukcijo. Pogosto se zahteva eksperimentalno preverjanje odziva konstrukcij in materialov v naravnem merilu. Posledično so eksperimentalne naprave razmeroma drage in kompleksne, npr. potresne mize, temperaturne komore itd. Eksperimentalno opremo v okviru različnih raziskovalnih projektov in nacionalnih javnih razpisov za nabavo raziskovalne opreme nabavljajo posamezne pedagoško-raziskovalne enote FGG.

Ključni cilji

IC nudi podporo doktorskem študiju na FGG ter programu mladih raziskovalcev, saj velik del doktoratov vključuje eksperimentalne raziskave. Omogoča  vključevanje slovenskih raziskovalcev in študentov na področju gradbeništva in okoljskega inženirstva v širši mednarodni raziskovalni prostor. To povezovanje omogoča ohranjanje stika raziskovalne dejavnosti na področju gradbeništva z najsodobnejšimi tehnološkimi dosežki po svetu. Zaradi krize v gradbeništvu in s tem povezanim upadom podpore raziskovani dejavnosti s strani Slovenske gradbene industrije, je to povezovnje kjučno za ohranjanje stika z najsodobnejšimi tehnološkimi dosežki po svetu.

Gradbeništvo je tipična interdisciplinarna dejavnost ter kot taka posledično zahteva aktivno sodelovanje z ostalimi vejami tehnike in naravoslovja. IC se povezuje z obstoječimi IC, ki delujejo na področju tehnike in naravoslovja na drugih članicah Univerze v Ljubljani. Tradicionalno močno in aktivno je sodelovanje z Infrastrukturnim centrom za sodobno strojništvo (UL FS), Raziskovalnim infrastrukturnim centrom UL-NTF (UL NTF), z infrastrukturnim centrom UL FKKT (UL FKKT) na razvoju novih gradbenih materialov. IC se povezuje z številnimi inštituti v Sloveniji (npr. ZAG, IRGO, ..) ter po svetu.

Delovni sklopi programa

Zaradi zanemarljivega zneska financiranja s strani ARRS in dejstva, da gre za tehnične programe z visokimi obratovalnimi stroški, je dejanska finančna podpora IC raziskovalnim programom s strani IC minimalna. Z odobrenimi sredstvi ARRS so se v letih delovanja delno financirali stroški rednega vzdrževanja že zelo iztrošene laboratorijske opreme. IC je podira naslednje laboratorije in v njih delujoče raziskovalne programe:

Konstrukcijsko prometni laboratorij:

Laboratorij nudi infrastrukturno podporo naslednjim raziskovalni programom:

  • P2‐0158 Gradbene konstrukcije in gradbena fizika,
  • P2‐0185 Potresno inženirstvo,
  • P2‐0260 Mehanika konstrukcij,
  • P2‐0210 e‐Gradbeništvo,
  • P2‐0180 Vodarstvo in geotehnika

Geotehnični laboratorij:

Laboratorij nudi infrastrukturno podporo naslednjim raziskovalni programom:

  • Raziskovalni program P2‐0180 Vodarstvo in geotehnika

IC nudi tudi nenadomestljivo podporo doktorskem študiju na FGG ter programu mladih raziskovalcev, saj velik del doktoratov vključuje eksperimentalne raziskave.

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri