Otroci se med počitnicami radi igrajo in zabavajo, nekateri pa se želijo ob tem še kaj novega naučiti in skleniti nova prijateljstva. Mednje sodijo tudi udeleženci Poletne šole »Urbani gozd – merimo, gradimo in ozelenimo«, ki je v potekala na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo. Poletno šolo je fakulteta že tretje leto zapored pripravila v sodelovanju z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), udeležili pa so se je osnovnošolci in srednješolci od 12. leta dalje.

Posnel in uredil: @Sanil Safic

 

Pestre aktivnosti potekajo ves teden

Drugi teden počitnic je za otroke na poletni šoli zelo razgiban. Od obiska bazena Kolezija, kjer so jim predstavili proces prenove le-tega, pokazali čistilno napravo in zeleno streho, do opravljanja analize vzorcev vode in mešanja betona ter betoniranja. Prvi dan so delali zakoličbo, čakala pa sta jih še ozelenitev lesene sence in orientacijski tek, kjer so se naučili, kako se dela s kartami, z njihovo pomočjo pa so morali najti vnaprej določene točke po mestu.

 

Preko praktičnih vaj so spoznavali delo gradbenika, geodeta in vodarja

Eni so bili najbolj navdušeni nad betoniranjem, spet drugi nad delom z geodetskimi napravami in poskusi ter analizami v laboratorijih. Otroci so tako preko raznovrstnih aktivnosti na Poletni šoli spoznavali delo gradbenika, geodeta in vodarja. Najbolj so bili navdušeni nad praktičnimi vajami, ko so lahko ustvarjali in pridobljeno znanje tudi uporabili. Za spomin so si tako lahko domov odnesli tudi betonsko kocko iz drenažnega betona, ki so jo izdelali sami.

 

Končni izdelek narejen s skupnimi močmi

Osrednji del Poletne šole je bil prav gotovo betoniranje obstoječe lesene sence za fakulteto. Uporabili so poseben drenažni beton, ki ga je prispevalo podjetje LafargeHolcim, zmešali pa so ga v bližnji Betonarni Borax ter za kontrolo tudi v laboratoriju fakultete, kjer so otroci z eksperimenti preverili njegove ključne lastnosti. Pri betoniranju so jim pomagali strokovnjaki Gradbene hiše Skubic, otroke pa je čakala še izmera ravnosti betonske plošče in ozelenitev lesene sence z zasaditvijo rastlin/ovijalk, ki bodo poleti dajale “urbano senco”. Ob koncu Poletne šole so tako lahko občudovali izdelek, ki so ga naredili s skupnimi močmi in novim znanjem. Morda se bo kdo izmed udeležencev poletne šole pod to »urbano senco« hladil tudi čez nekaj let, ko bo čakal na predavanja in izpite.

 

Na poletni šoli nas je obiskala tudi ekipa POP TV, prispevek pa si lahko pogledate na povezavi: https://www.24ur.com/video?video=62101013

Mladi nadebudneži na poletni šoli


 

Betoniranje


Betoniranje kocke iz drenažnega betona


Zakol


Jemanje vzorca vode

Zahvaljujemo se tudi sponzorjem, ki so podprli izvedbo poletne šole UL FGG 2018: