Select Page

Predmeti na FGG

Gradbeništvo in infrastruktura - B - GIG - UNI

Letnik izvajanja: 1. letnik
Študijski program: B - Geodezija in geoinformatika (UN)
Izvajalci: nosilec in izvajalec: doc. dr. Simona Savšek
nosilec in izvajalec: doc. dr. Peter Lipar
asistent: doc. dr. Klemen Kregar
asistent: doc. dr. Gorazd Novak
asistent: doc. dr. Robert Rijavec
ECTS 4 kreditne točke
Vsebina predmeta:

Predavanja:Standardna klasifikacija dejavnosti in gradbenih objektov; Gradbena dokumentacija; Geomehanske podlage, zemeljska dela in temeljenje; Bistveni konstrukcijski elementi. Značilnosti projektiranja in izgradnje visokih in nizkih gradenj. Osnovni materiali, gradiva in veziva. Gradbena pogodba, gradbene uzance in projektno vodenje. Pravne podlage za izvajanje geodetske dejavnosti. Vloga geodeta pri izgradnji objektov in vzpostavitvi zbirnega katastra gospodarske javne infrastrukture.

Zbirni kataster gospodarske javne infrastrukture.

Vaje: Topografski prikaz gospodarske javne infrastrukture (GJI), uporaba šifranta GJI, pregled in iskanje GJI na spletnih portalih, vloga geodezije pri GJI (projektiranje, izvedba in vpis v uradne evidence), izdelava projektnega poročila za enostavni objekt (opis delovanja in elementov, tipični prerezi, potrebni material za izvedbo)

Namen predmeta:

Cilji:

-       Študenti se seznanijo z osnovnimi pojmi s področja gradbeništva, ki so kakorkoli povezani z geodezijo, s poudarkom na povezavi geodet – gradbenik.

-       Seznanijo se s tehnično tehnološkimi značilnostmi enostavnih in zahtevnih objektov in napravami gospodarske javne infrastrukture in organiziranostjo in vodenjem zbirnega katastra gospodarske javne infrastrukture.

-       Seznanijo se tudi s pravnimi podlagami za izvajanje geodetske dejavnosti, organiziranostjo geodetske službe in vlogo geodeta pri vzpostavitvi zbirnega katastra gospodarske javne infrastrukture.

Kompetence:

-       Spoznavanje temeljnih vsebin in pojmov povezanih z gradbeništvom in izgradnjo objektov,

-       Spoznavanje tehnoloških značilnosti objektov in

-       Naprav gospodarske javne infrastrukture.

-       Spoznati pravne podlage za izvajanje geodetske dejavnosti.

-       Spoznati zgodovinski razvoj zbirnih katastrov komunalnih naprav.

-       Spoznati vlogo geodezije pri vzpostavitvi zbirnega katastra gospodarske javne infrastrukture.

Navajati študente na samostojno delo.
Literatura:

Gradbeniški priročnik 2012: Peta, dopolnjena izdaja, Tehniška založba Slovenije, Ljubljana.

Koler, B., Lipar, P., Steinman, F., Kozelj, D., Šantl, S. 2010: Gradbeništvo in infrastruktura, skripta, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo: 173 str.

Seliškar, N. 1997: Stavbarstvo, 3. ponatis, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo: 381 str.

Steinman, F., Gosar, L. 2004: Osnove gradbeništva, skripta, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo: 120 str.

Uredba  o uvedbi in uporabi enotne klasifikacije vrst objektov in o določitvi objektov državnega pomena. Uradni list RS št. 33/2003: 3668-3873.

Zakon o geodetski dejavnosti. Uradni list RS št. 77/2010: 11281-11290.

 

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri