Select Page

Predmeti na FGG

Statika linijskih konstrukcij - B - UNI GR

Letnik izvajanja: 2. letnik
Študijski program: B - Gradbeništvo (UN)
Izvajalci: nosilec in izvajalec: prof. dr. Tatjana Isaković
asistent: doc. dr. Anže Babič
ECTS 6 kreditnih točk
Vsebina predmeta:

Inženirsko modeliranje osnovnih vplivov na konstrukcije v skladu z Evrokod standardi (lastna teža, spremenljiva obtežba, sneg, veter). Osnove inženirskega modeliranja stavb (konstrukcijski elementi, podpore, stiki med elementi, material). Osnovne predpostavke in pojmi, ki jih uporabljamo pri analizi (osnovne predpostavke linearne analize, reakcije, notranje sile, pomiki, zveze med napetostmi in notranjimi silami, osnovni dogovori, tipi konstrukcij).  Analiza statično določenih linijskih konstrukcij, obremenjenih s statičnimi vplivi, s posebnim poudarkom na razumevanju fizikalnega pomena naslednjih pojmov in postopkov: račun reakcij in notranjih sil, račun premikov s pomočjo enačbe upogibnice in s pomočjo principa virtualnega dela. Analiza statično nedoločenih konstrukcij s pomočjo metode sil s posebnim poudarkom na fizikalnem razumevanju postopka in količin. Analiza premikov v statično nedoločenih konstrukcijah s pomočjo principa virtualnega dela. Osnove metode končnih elementov za linijske konstrukcije (osnovne enačbe, togostne matrike, obtežni vektorji, račun premikov, reakcij in notranjih sil). Osnove računalniškega programa za analizo linijskih konstrukcij. Analiza linijskih konstrukcij z računalniškim programom.

Namen predmeta:

Cilji

- Študent pridobi osnovno znanje o inženirskem

modeliranju statičnih vplivov in gradbenih konstrukcij v skladu z veljavnimi standardi.

- Spozna metode, na katerih temeljijo sodobni računalniški programi za analizo konstrukcij in pridobi osnovno znanje za uporabo računalniških programov za analizo enostavnih gradbenih

konstrukcij.

Kompetence

- Študent je sposoben samostojno modelirati in analizirati enostavne gradbene konstrukcije, ki jih v celoti ali po posameznih delih lahko analiziramo kot linijske ravninske konstrukcije.

- Pozna sodobne metode za analizo konstrukcij in zna uporabljati računalniške programe za analizo enostavnih gradbenih konstrukcij.
Literatura:


J. Duhovnik. 2005. Statika linijskih konstrukcij I.  Univerza v Ljubljani, FGG, str. 1- 66 in 103-146.


B. Lutar, J. Duhovnik. 2004. Metoda končnih elementov za linijske konstrukcije. Univerza v Mariboru, Fakulteta za gradbeništvo.


SAP 2000, Linear and Nonlinear Static and Dynamic Analysis and Design of Three-Dimensional Structures, Basic Analysis Reference Manual, Computers and Structures, 2012–izbrana poglavja, ki se nanašajo na osnovno uporabo programa.


Standardi Evrokod (SIST EN 1990, SIST EN 1991-1-1, SIST EN 1991-1-3, SIST EN 1991-1-4)


Hibbeler, R.C., Structural Analysis, Prentice-Hall International, 1999 – izbrana poglavja 1-4 in 7-11, 13-15.


Kassimali, A. 1999. Structural Analysis, PWS Publishing - ITP, izbrana poglavja 1, 3-7,11-13, 17.

Učno gradivo v spletni učilnici UL FGG.    

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri