Select Page

Predmeti na FGG

Osnove gradbene ekonomike - B - OG - VSŠ

Letnik izvajanja: 3. letnik
Študijski program: B - Operativno gradbeništvo (VS)
Izvajalci: nosilec in izvajalec: doc. dr. Bojan Čas
ECTS 4 kreditne točke
Vsebina predmeta:

V okviru predmeta bodo slušatelji seznanjeni z ekonomskim okoljem, v okviru katerega se izvajajo gradbene storitve, proizvodnja gradbenih izdelkov in polizdelkov. Zato bodo v začetnem delu seznanjeni z osnovami delovanja trga, mikroekonomiko osnovami teorije vrednosti in ponudbe/povpraševanja v nadaljevanju pa z ožjim področjem trženja, priprave ponudb in obračuna gradbenih storitev in izdelkov.

Razmerje ur med osnovami delovanja trga gradbenih izdelkov in storitev ter delom, ki obravnava trženje, pripravo ponudb ter obračun del je pol-pol. Specifičnost ekonomike v gradbeništvu, delno tudi mikroekonomika gradbenega podjetja ter opredelitev trga gradbenih izdelkov in storitev; marketinške dejavnosti, investicije v gradbene kapacitete; načrtovanje gradbene proizvodnje in razumevanje produkcijske funkcije kot inputa za doseganje outputa – gradbene storitve ali izdelka; oblikovanje cen za gradbeno proizvodnjo (lastna cena, prodajna cena); kalkulacijske metode za določanje lastnih stroškov za gradbene objekte in storitve; ocenjevanje ekonomičnosti gradbene proizvodnje in vpliv ekonomije obsega na stroške gradbene proizvodnje; specifičnost ocen in spremljanje stroškov gradbene proizvodnje v različnih fazah gradnje (načrtovanje, predpogodbeni proces, spremljanje stroškov, zaključni obračuni) ter obvladovanje stroškov v času; empirične metode za vrednotenje in spremljanje stroškov, indeksi cen gradbenih izdelkov in storitev ter drugi viri podatkov za kalkulacije gradbenih del in obračun storitev; specifičnost stroškov vzdrževanja in obratovanja gradbenih objektov; metode delitve skupnih stroškov na posamezne procese gradnje; razumevanje različnih stroškov, ki nastajajo v procesu; gradnje in proces obvladovanja stroškov; osnove obvladovanja tveganj pri gradnji; vrednostna analiza
Namen predmeta:

Cilji:


- pridobiti osnovna znanja ekonomike gradbene proizvodnje ter umeščanje gradbenega podjetja na trgu,


- pridobiti sodobna znanja za celovito obvladovanje stroškov gradnje v vseh fazah ter osnovo za razumevanje odločitev in upravičenosti med večimi možnimi variantami (tehnološke, organizacijske, kadrovske, materialne narave).


Predmetnospecifične kompetence:


- razumevanje in zavedanje pomena zakonsko določenih okvirjev za trženje gradbenih izdelkov in storitev, urejanja pogodbenega odnosa in obračuna opravljenih storitev,


- poznavanje in obvladovanje osnovnih orodij za podporo tem procesom,

- sposobnost pripraviti ponudbo, spremljati stroške ter realizacijo gradbenih del.
Literatura: Pšunder, M. 1991. Ekonomika gradbene proizvodnje. Ljubljana, TZS, str.1-121. Pajk, M. 1987. Kalkulacije gradbenih del. str.1-98, 134-141.
Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri