Select Page

Predmeti na FGG

Projektiranje in gradnja železnic - B - OG - VSŠ

Letnik izvajanja: 3. letnik
Študijski program: B - Operativno gradbeništvo (VS)
Izvajalci: nosilec in izvajalec: viš. pred. dr. Darja Šemrov
nosilec: asist. Luka Trček
ECTS 4 kreditne točke
Vsebina predmeta: Uvod: splošno o prometu, okoljski vplivi prometa, zgodovina razvoja železniškega prometa, trajnostni transport in mobilnost ter trajnostna gradnja železniške infrastrukture.
Splošno o železniškem sistemu - zakonodaja, organiziranost: država, varnostni organ, upravljavec, priglašeni organi, nadzor.
Zgornji ustroj: elementi ZU (tirnice, pritrdilni in vezni pribor, pragovi) in njihov transport, skladiščenje in vgradnja
Spodnji ustroj: elementi SU (navezana nosilna plast, nasip/usek, premostitveni objekti, peroni, nivojski prehodi, predori) in njihove dimenzije, vgradnja in vzdrževanje
Orodja in mehanizacija (naprava za rezanje tirnic, naprava za brušenje tirnic, varjenje tirnic, naprava za pritrjevanje pritrdilnega pribora, stroj za planiranje tirne grede)
Umeščanje železniške infrastrukture v prostor: prostorski in okoljski vidiki in pogoji umeščanja trase v prostor ob upoštevanju tehničnih parametrov
Trajnostno izvajanje del na železniški infrastrukturi (sodobni organizacijski postopki in orodja ter organizacija gradbišča, da so vplivi na okolje v času gradnje čim manjši)
Namen predmeta:

Cilji:
- razumeti osnovne značilnosti železniškega sistema kot trajnostne oblike mobilnosti, njenih podsistemov in komponent ter vpliva prometa, predvsem železniškega, na okolje.

Predmetnospecifične kompetence:
- študent spozna sestavne dele železniške infrastrukture in zakonitosti celostnega načrtovanja konvencionalnih železniških prog pri čemer bosta poleg tehničnih parametrov upoštevana tudi okolijski in družbeni vidik umeščanja proge v prostor,
- razumevanje in obvladovanje tehničnih, tehnoloških, organizacijskih in okoljskih izzivov v procesih povezanih z železniškimi prometnimi storitvami in javno železniško infrastrukturo na konvencionalnih železniških progah,
- obvladovanje sodobne informacijske tehnologije na področju infrastrukture v železniških sistemih.

Literatura: Izbrana poglavja iz:
Zgonc, B. 1996. Železnice I. projektiranje, gradnja in vzdrževanje prog,. Ljubljana, Univerza v Ljubljani FGG, 225 str.
Zgonc, B. 2003. Železniški promet. Portorož, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za pomorstvo in promet, str. 3-42, 105-130.
Zgonc, B., Verlič, P., Šemrov, D. 2022. Železniški tir: zgornji ustroj in elementi trase. Portorož, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za pomorstvo in promet.
Predpisi in standardi s področja železniške infrastrukture
Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri