Select Page

Predmeti na FGG

Prostorsko načrtovanje - B - GIG - UNI

Letnik izvajanja: 2. letnik
Študijski program: B - Geodezija in geoinformatika (UN)
Izvajalci: nosilec in izvajalec: izr. prof. dr. Alma Zavodnik Lamovšek
asistent: viš. pred. dr. Mojca Foški
ECTS 4 kreditne točke
Vsebina predmeta:

Na predavanjih  so podane osnovne informacije o urejanju prostora na ravni občine, regije in države;o metodah in tehnike timskega in interdisciplinarnega dela pri urejanju prostora, izvajanju planov in prostorskem managementu; prostorske inventarizacije, analize in vrednotenja. Predstavljena je okoljskanosilnost prostora, karte privlačnosti in zmogljivosti prostora; prikazane so rabe tal v urbanem in ruralnem prostoru ter prostorske zasnove razporeditve rabe tal za kmetijstvo, gozdarstvo, rudarstvo, naselitev, proizvodnjo, turizem in rekreacijo. Študenti se seznanijo z prostorsko razporeditvijo prometne, komunalne in energetske infrastrukture; z varstvom okolja, okoljevarstvena infrastrukturo in ocene vplivov na okolje ter z urejanjem krajine. Obravnavane so urbane rabe tal, urbanistični načrt, zazidalni načrt, načrt prenove; izvajanje planov in kontrola; nelegalni posegi v prostor, dovoljevanje posegov v prostor. Študentom se poskuša zagotoviti obisk pomembnejših planerskih zavodov in inštitutov. Prikaže se zbiranje in obdelava podatkov za manjše naselje ter analiza stanja oz. obstoječe rabe in okoljske nosilnosti, zasnova nove rabe tal in infrastrukturne opreme (kot vaje).

 

Namen predmeta:

Cilji:

Podati celovito osnovno informacijo o urejanju prostora in varstvu okolja na občinski (lokalni), regionalni in državni ravni.

Spoznati planske dokumente in njihovo izvajanje.

Podrobnejše poznavanje urbanih rab prostora.

Kompetence:

Razumevanje pomena prostora.

Poznavanje postopkov urejanja prostora.
Literatura:Pogačnik, A. 1999. Urbanistično načrtovanje, Ljubljana, UL-FGG.


Pogačnik, A. 2006. Kako izdelamo prostorske načrte, Maribor, Založba Obzorja.


Simoneti, M., Zavodnik Lamovšek, A. 2010. Prostor za vsakdanjo rabo. MOP, Ljubljana.


Zavodnik Lamovšek, A., Simoneti, M. 2015. Gradiva za predmet Prostorsko načrtovanje.

Učno gradivo v spletni učilnici UL FGG.    


Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri