Select Page

Predmeti na FGG

Metode prostorskih analiz v GIS - B - TUN - VSŠ

Letnik izvajanja: 3. letnik
Študijski program: B - Tehnično upravljanje nepremičnin (VS)
Izvajalci: nosilec in izvajalec: izr. prof. dr. Samo Drobne
asistent: strok. sod. Barbara Trobec
asistent: asist. Tanja Grabrijan
ECTS 5 kreditnih točk
Vsebina predmeta:

Osnovni pojmi in koncepti (Osnovni gradniki; Prostorski odnosi; Prostorska statistika; Prostorska podatkovna struktura).  Metodologija (Prostorske analize kot postopek, Analitična metodologija).  Operacije prostorskih analiz (Prostorski podatkovni modeli in metode; Geometrične in sorodne operacije; Poizvedbe, Izračuni in gostote; Operacije izračuna razdalj; Operacije analize smeri; Rastrske operacije in algebra karte).  Raziskovanje podatkov in prostorska statistika (Statistične metode in prostorski podatki; Raziskovalne analize prostorskih podatkov; Statistike rastrskih podatkov; Statistike točkovnih podatkov in razdalj; Prostorska avtokorelacija).  Analize ploskev in polj (modeliranje površja; geometrija površja; vidnost, razvodnje.

Namen predmeta:

Cilj:


Študenti pridobijo znanje in pregled nad metodami prostorskih analiz.

Seznanijo se s postopki njihove izvedbe v geografskih informacijskih sistemih in njihove ustrezne uporabe.


Kompetence:


Študent pozna in razume metode prostorskih analiz v geografskih informacijskih sistemih.

Je sposoben kritične uporabe postopkov in metod prostorskih analiz v GIS.

Je sposoben smiselne razlage rezultatov analiz pri reševanju različnih, sestavljenih problemov v geodeziji ter v postopkih urejanja prostora in upravljanja z nepremičninami.Literatura:Drobne; S. 2013. Metode prostorskih analiz v GIS. Prosojnice predavanj, UL FGG, Ljubljana, 620 prosojnic, dostopno na: http://www.fgg.uni-lj.si/sdrobne/Pouk/MPAGIS/MPAGIS.htm.


Šumrada, R. 2005. Strukture podatkov in prostorske analize, Ljubljana, UL FGG, (izbrane vsebine, str. 157-249).

de Smith, M. J., Goodchild, M. F., Longley, P. A. 2013. Geospatial Analysis - 4th Edition. Dostopno na: www.spatialanalysisonline.com/HTML/index.html (izbrana poglavja in primeri).


Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri