Select Page

Predmeti na FGG

Upravljanje in vrednotenje nepremičnin - B - GIG - UNI

Letnik izvajanja: 3. letnik
Študijski program: B - Geodezija in geoinformatika (UN)
Izvajalci: nosilec in izvajalec: doc. dr. Daniel Kozelj
nosilec in izvajalec: izr. prof. dr. Maruška Šubic-Kovač
asistent: asist. dr. Bujar Fetai
ECTS 6 kreditnih točk
Vsebina predmeta:

Temeljni pojmi na področju upravljanja in vrednotenja nepremičnin in statistične podlage vrednotenja nepremičnin. Razvoj nepremičnin in življenjski cikel nepremičnin. Značilnosti trga nepremičnin, transparentnost trga nepremičnin. Sistem tržnega vrednotenja nepremičnin: predmet ocenjevanja, ocenjevana vrednost in načini ocenjevanja vrednosti: pristop primerjave, donosa in stroškov ter posamezne metode vrednotenja. Posamično vrednotenje nepremičnin, mednarodni, evropski in slovenski standardi ocenjevanja vrednosti nepremičnin, izdelava analize cen nepremičnin na izbranem območju. Množično vrednotenje nepremičnin, pravne podlage, pridobivanje podatkov, modeli vrednotenja, praktični primeri. Organizacija posamičnega in množičnega vrednotenja nepremičnin. Organizacija posredovanja in vrednotenja nepremičnin. Etika na področju vrednotenja nepremičnin. Pridobivanje potrebnih zemljišč za gradnjo: pravni posel, odločbe državnega organa. Opremljanje zemljišč za gradnjo. Od gradbenega dovoljenja do uporabnega dovoljenja in vpisa v uradne evidence. Upravljanje nepremičnin države in občine. Najemna razmerja. Upravljanje večstanovanjskih stavb. Ekonomski in finančni vidiki urejanja in uporabe stavbnih zemljišč; nadomestila, prispevki, davki, odškodnine, vezani na nepremičnine. Zasebno-javno partnerstvo na področju nepremičnin. Razvoj nepremičnin in facility management.

 

 

 

Namen predmeta:

Cilji:


Cilj predmeta je seznaniti študenta s področjem upravljanja z nepremičninami, še posebej s področjem vrednotenja nepremičnin.

Poznavanje in razumevanje izrazoslovja s področja upravljanja in vrednotenja nepremičnin ter znanj s področja prostorskega planiranja, stvarnega prava in gradnje inženirskih objektov, pomembnih za področje upravljanja in vrednotenja nepremičnin.

Razumevanje in uporaba procesov in načinov posamičnega in množičnega vrednotenja nepremičnin ter obvladovanje postopkov, ki so potrebni od sprejetja prostorskega akta do vpisa nepremičnine v uradne evidence.

Seznanjenost z zakonodajo in standardi na področju vrednotenja nepremičnin in obvladovanje pridobivanja in analiziranja podatkov o trgu nepremičnin ter prilagajanja novim situacijam pri razvoju stroke


Pridobljene kompetence:


Sposobnost uporabe temeljnega znanja s področja upravljanja in vrednotenja nepremičnin ter povezovanje tega znanja z drugimi področji geodezije.


Sposobnost za reševanje konkretnih problemov pri delu z uporabo znanstvenih metod in postopkov.

Sposobnost umeščanja novih informacij in interpretacij v kontekst upravljanja in vrednotenja nepremičnin.
Literatura:Šubic Kovač, M. 2023. Upravljanje in vrednotenje nepremičnin, Študijsko gradivo, UL FGG, Ljubljana, dostopno v spletni učilnici.


Petersen, H. 2005. Marktorientierte Immobilienbewertung, Richard Boorberg Verlag, 85 str.


Šubic Kovač, M., Weiss, E.2008. Urejanje stavbnih zemljišč v Zvezni Republiki Nemčiji, UL FGG, 159 str. Driehaus, H.-J.  Erschließungs und Ausbaubeiträge. München, C. H. Beck Verlag, izbrana poglavja, 71 str., Gondring, H., Lammel, E. 2001. Handbuch Immobillienwirtschaft, Gabler, 1215 str.


International valuation standards.  International Valuation Standards Committee, IVSC.

Veljavni pravni predpisi v Republiki Sloveniji s področja upravljanja in vrednotenja nepremičnin.

 

 

 

 

 

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri