Select Page

Predmeti na FGG

Športna vzgoja - B II - MA - skupni izbirni predmet

Letnik izvajanja: 1. letnik
Študijski program: B II - Prostorsko načrtovanje
Izvajalci: nosilec in izvajalec: prof. dr. Branko Škof
asistent: pred. dr. Aleš Golja
ECTS 3 kreditne točke
Vsebina predmeta:

Predavanja

Splošni teoretični del vsebuje predavanja, ki so skupna vsem športnim programom in se izvajajo skupno za vse študente (osnove delovanja človekovega telesa, njegovega gibalnega, srčno žilnega in dihalnega sistema, psihomotorične in funkcionalne sposobnosti, športno-gibalna aktivnost kot preventivna in kurativna dejavnost za ohranjanje in utrjevanje zdravja, osnove zdravega prehranjevanja in regulacije telesne teže ter drugih medicinskih vidikov športa, metode preverjanja in ugotavljanja stanja psihomotoričnih in funkcionalnih sposobnosti).

Specialni teoretični del je vezan na izbrano športno panogo (posebnosti športne panoge, njen vpliv na človeka, tehnika, taktika in pravila, osnove telesne in tehnično taktične priprave) in se izvaja skozi praktične vaje;

Praktične vaje

Študent izbira med ponujenimi športnimi panogami. Za vsako panogo se izvaja program učenja, izpopolnjevanja znanja in osnovnega treniranja.

Poleg izbrane športne panoge bo študent moral opraviti 5 vodenih enodnevnih ali večdnevnih športnih aktivnosti v naravi, ter preizkus motoričnih in funkcionalnih sposobnosti
Namen predmeta:

Cilji

odpravljanje in preprečevanje posledic pomanjkanja gibanja oz. skrb za izboljšanje psihofizičnih sposobnosti, krepitev zdravja in ustvarjalno izrabo prostega časa.

ozaveščanje o vrednotah športa in preko tega vplivanje na oblikovanje pozitivnih stališč do športa in navajanje na zdrav način življenja

izpopolnjevanje znanja v izbrani športnih panogah

oblikovanje trajnega aktivnega odnosa do športa kot kompenzacijske dejavnosti k študiju in delu

Kompetence

oblikovanje trajnega pozitivnega odnosa do športne dejavnosti in trajne skrbi za ohranjanje zdravja in delovnih sposobnosti,

racionalno vgrajevanje športa v način življenja,

sposobnost samostojne skrbi za zdrav način življenja skozi športno-gibalno aktivnost,

pripravljenost in sposobnost samostojnega vključevanja v organizirane ali neorganizirane oblike športnega udejstvovanja v novih študijskih ali delovnih okoljih,

promocija in uveljavljanje fakultete in univerze.
Literatura:

Škof, B. 2012. Does physical activity at a young age really mean a healthier adulthood and old age? Annales kinesiologiae, ISSN 2232-2620, 2012, vol. 3, no. 2, str. 149-166.

Škof, B. 2010. Spravimo se v gibanje - za zdravje in  srečo gre: kako do boljše telesne zmogljivosti slovenske mladine? Ljubljana, Fakulteta za šport UL, Inštitut za šport, 253 str.

Škof, B. et at., 2007. Šport po meri otroka in mladostnika. Ljubljana, Fakulteta za šport UL, Inštitut za šport, 445 str.

Berčič, H. et at. 2007. Šport v obdobju zrelosti. Fakulteta za šport UL, Inštitut za šport, 240 str.

Škof, B., Zabukovec V., Boben, D., Cecič Erpič S., 2005. Pedagoško-sociološki vidiki športne vzgoje. Ljubljana, Fakulteta za šport UL, Inštitut za kineziologijo, 237 str.
Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri