Select Page

Predmeti na FGG

Geodezija v inženirstvu I - B - GIG - UNI

Letnik izvajanja: 3. letnik
Študijski program: B - Geodezija in geoinformatika (UN)
Izvajalci: nosilec in izvajalec: doc. dr. Božo Koler
asistent: asist. dr. Gašper Štebe
ECTS 6 kreditnih točk
Vsebina predmeta:

Predavanja:Naloge geodezije v inženirstvu. Trendi v geodeziji v inženirstvu. Vrste geodetskih del pri gradnji objektov. Standardi v geodeziji v inženirstvu. Merska natančnost in dovoljena odstopanja. - Merjenje in zakoličevanje dolžin. Merjenje in zakoličevanje kotov (vpliv pogreška centriranja na merjenje in zakoličevanje kotov). Metode zakoličevanja točk in analiza natančnosti, zakoličevanje vmesnih točk na osi, podaljševanje osi. Geodetska dela pri nizkih gradnjah. Glavni elementi in zakoličevanje glavnih in detajlnih točk linijskega objekta. Zakoličevanje višin. Računanje volumnov.

Vaje:Prenos višine skozi vertikalni jašek. Precizni nivelman. Določitev optimalnega števila stojišče določitve višinske razlike z metodo trigonometričnega višinomerstva. Elaborat za zakoličevanje točk glavne zgradbe Jeklarne 2 (metode zakoličevanja točk in ocena natančnosti).  Uporaba programske opreme sodobnih elektronskih tahimetrov za potrebe geodezije v inženirstvu. Stacioniranje linijskih objektov.  Računanje volumnov.

Namen predmeta:

Cilji:


Študenti se seznanijo z osnovnimi pojmi s področja geodezije v inženirstvu.

Seznanijo se z nalogami in vlogo geodeta v različnih fazah izgradnje objekta.

Spoznajo zakoličevanjehorizontalnih kotov, dolžin in višin.

Seznanijo se z vplivi posameznih pogreškov, ki so prisotni pri zakoličevanju kotov, dolžin in višin. Spoznajo različne metode zakoličevanja točk, zakoličevanja vmesnih točk na osi in podaljševanje osi. Spoznajo, kako ocenimo natančnost zakoličevanja točk z različnimi metodami.

Seznanijo se z glavnimi elementi, ki sestavljajo trase linijskih objektov in vlogo geodeta pri izgradnji linijskih objektov.

Spoznajo metode računanja volumnov zemeljskih mas linijskih in ploskovnih objektov.

Kompetence:


Spoznavanje temeljnih vsebin in pojmov povezanih z geodezijo v inženirstvu.

Poznati metode zakoličevanja točk in razumeti analizo natančnosti zakoličevanja točk.

Poznati metode določevanja volumnov zemeljskih mas.

Navajati študente na samostojno delo.


Literatura:Bell, F. 1993: Surveying & Setting Out Procedures, Averbury, Aldershot, ZDA: 276 str.


Kavanagh, B. F. 2007: Surveying with Construction Applications, Sixt Edition, Pearson Prentice Hall, Upper Saddle River, ZDA: 671 str.


Moeser, M., Mueller, G., Schlemmer, H., Werner, H. 2000: Handbuch Ingeniergeodaesie,Grundlagen, 3. Voellig neubearbeitete und erweiterte Auflage, Herbert Wichman Verlag, Heidelberg, Nemčija: 642 str.


Schofield, W., Breach, M. 2007: Engineering Surveying, Sixth Edition, Elsevier, Oxford, GB: 622 str.

Uren, J., Price, W.F. 2006: Surveyng for engineers, 4th Edition, Palgrave Macmillan, Hampshire, GB: 824 str.             


Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri