Select Page

Predmeti na FGG

Železnice B - GR UNI

Letnik izvajanja: 3. letnik
Študijski program: B - Gradbeništvo (UN)
Izvajalci: nosilec in izvajalec: doc. dr. Robert Rijavec
nosilec in izvajalec: viš. pred. dr. Darja Šemrov
asistent: asist. Luka Trček
ECTS 5 kreditnih točk
Vsebina predmeta:

Osnovno znanje s področja železniške infrastrukture in sicer: železniški sistem in njegovi podsistemi (definicije, vrste in temeljne značilnosti, elementi železniškega tira ...); tir brez tirne grede na čvrsti podlagi; kretnice (sestavni deli kretnice, kot kretnice, projektiranje kretnic, višinski načrti krivinskih kretnic, hitrosti preko kretnic...); projektiranje železniških prog (krožni lok, nadvišanje, primanjkljaj in višek nadvišanja, bočni pospešek,  prehodnice in prehodne klančine...); projektiranje in gradnja vozlišč;  interoperabilnosti železniške infrastrukture (seznanitev z direktivami ES 2001/16 in 96/48, 2004/50,  Zakonom o varnosti v železniškem prometu, ter tehničnimi specifikaciji za interoperabilnost – TSI); tehnologija železniškega prometa.

Namen predmeta:

Cilj predmeta je razumevanje osnovnih značilnosti železniške infrastrukture, njenih podsistemov in komponent.

Kompetence:

- Opravljanje neposrednih delovnih nalog v družbah in ustanovah, ki se ukvarjajo z dejavnostmi na področju železniške infrastrukture.

- Reševanje osnovnih tehničnih, tehnoloških, organizacijskih in drugih problemov v procesih povezanih z železniškimi prometnimi storitvami injavno železniško infrastrukturo na konvencionalnih železniških progah,

- Obvladovanje osnovnih postopkov v tehnologiji projektiranja, gradnje in vzdrževanja javne železniške infrastrukture konvencionalnih železniških prog,

- Uporabljanje osnovnih aplikacij in informacijske tehnologije na področju železniške infrastrukture.

Literatura:

B. Zgonc. 1996. Železnice I. projektiranje, gradnja in vzdrževanje prog. Ljubljana, Univerza v Ljubljani FGG, 225 str.

B. Zgonc. 2003. Železniški promet. Portorož, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za pomorstvo in promet, str. 3-42, 105-130.

Predpisi in standardi s področja železniške infrastrukture (spletna stran Ministrstva za promet RS, Javne agencije za železniški promet RS in Holdinga Slovenske železnice).

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri