Select Page

Predmeti na FGG

Gospodarjenje z nepremičninami - B II - Gradb.

Letnik izvajanja: 1. letnik
Študijski program: B II - Gradbeništvo
Izvajalci: nosilec in izvajalec: doc. dr. Daniel Kozelj
asistent: asist. Ajda Kafol Stojanović
asistent: asist. dr. Bujar Fetai
ECTS 5 kreditnih točk
Vsebina predmeta:

Predavanja

Temeljni pojmi s področja ekonomike nepremičnin; življenjski cikel nepremičnine od investicije do rabe nepremičnine; urbana ekonomika in analiza trga nepremičnin; razvojni potencial zemljišč; investiranje v nepremičnine, vloga in pojmovna opredelitev posameznih vrst investicij, metode vrednotenja investicijskih projektov na mikro- in makroekonomski ravni; pomen, pravne podlage in metode za vrednotenje upravičenosti in učinkovitosti investicij javnega sektorja; obdavčenje nepremičnin; posredovanje v prometu z nepremičninami, pravni in stroškovni vidiki posredovanja v prometu z nepremičninami; nepremičnine kot faktor produkcije, »facility management«; trg in tržno vrednotenje nepremičnin; osnove posamičnega in množičnega tržnega vrednotenja nepremičnin.

Vaje

Seminarske vaje (računske vaje).
Namen predmeta:

Študent se pri tem predmetu seznani:

- Z znanji s področja ekonomike nepremičnin in projektnega managementa,

- Z vrednotenjem investicijskih projektov na mikro in makro ravni,

- S "facility management",

- S terminologijo in postopki vrednotenja nepremičnin.

Po opravljenem izpitu študent pridobi naslednje predmetno specifične kompetence:

- Pozna in razume vsebine s področja ekonomike nepremičnin,

- Pozna, razume, zna načrtovati in uporabljati različne postopke, ki so potrebni za vrednotenje razvojnega potenciala zemljišč v prostorskem planiranju, vrednotenje investicijskih projektov na mikro in makro ravni, za posredovanje v prometu z nepremičninami

- Pozna in razume izrazoslovje ter proces posamičnega in množičnega vrednotenja nepremičnin.
Literatura: Šubic Kovač, M. 2013. Gospodarjenje z nepremičninami, študijsko gradivo, Ljubljana, UL FGG, 186 strani. Bajt, A., Štiblar F. 2002. Ekonomija, Ekonomska analiza in politika, GV založba, Ljubljana, str.103- 148. Geltner, M.D., Miller, N.G. 2010. Commercial Real Estate Analysis and Investment, South Western Thomson Learning, 898 strani, izbrana poglavja. Aktualni predpisi: http://www.gov.si .
Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri