Select Page

Predmeti na FGG

Geotehnika visokih gradenj - B II - Gradb.

Letnik izvajanja: 1. letnik
Študijski program: B II - Gradbeništvo
Izvajalci: nosilec in izvajalec: izr. prof. dr. Boštjan Pulko
asistent: doc. dr. Matej Maček
asistent: asist. dr. Barbara Fortuna
ECTS 7 kreditnih točk
Vsebina predmeta:

Predavanja

Klasifikacija gradbenih jam glede na način izkopa z izračunom zemeljskih pritiskov in dimenzioniranjem zagatnih sten in drugih podpornih konstrukcij; metode za osuševanje/ tesnitev gradbenih jam; tehnologija izvedbe; geostatični izračuni zaščitnih konstrukcij gradbenih jam.

Plitvo temeljenje: priprava temeljnih tal za plitvo temeljenje (izboljšave tal, pospešitev konsolidacije); vrste plitvih temeljev in njihovo dimenzioniranje; nosilnost temeljnih tal - plitvo temeljenje; količnik (modul) reakcije tal in aplikacija pri izračunu temeljnih konstrukcij; metode za izračun kontaktnih tlakov in dimenzioniranje točkovnih, pasovnih temeljev in temeljnih nosilcev; vrste in tehnologija izvedbe temeljnih plošč; metode za izračun kontaktnih tlakov in dimenzioniranje temeljnih plošč.

Globoko temeljenje: vrste pilotov, namen uporabe in način izvedbe; razporeditev obtežbe na kole; izračun nosilnosti vertikalno obremenjenih posameznih pilotov in skupine osno obremenjenih pilotov; prečno obremenjeni piloti; standardizacija na področju globokega temeljenja (Evrokod 7); statične in dinamične obremenilne preizkušnje pilotov; nadzor pri izvajanju in zagotavljanje kvalitete izvedenih kolov; temeljenje na vodnjakih, kesonih in s koli podprte plošče.

 

Vaje/seminar

a) Izdelava idejne zasnove projekta gradbene jame in idejne zasnove plitvega temeljenja v gradbeni jami.

b) Izdelava idejnega projekta globokega temeljenja objekta.
Namen predmeta:

Cilji:

- Spoznati načine izvedbe in načrtovanja gradbene jame, temeljenja gradbenih objektov in metod za izboljšanje nosilnosti temeljnih tal

- Seznaniti se z načini izvedbe in z geotehničnimi izračuni globokega temeljenja na kolih in vodnjakih in tehnikami preizkušanja nosilnosti in kontrole kvalitete izvedbe globokega temeljenja.

 

Pridobljene kompetence:

- Sposobnost presoje geotehničnih razmer in projektiranja gradbenih jam, izboljšanja temeljnih tal in temeljenja gradbenih objektov

- Sposobnost načrtovanja, izvedbe in kontrole tehnološko različno izvedenih kolov in vodnjakov.
Literatura:

Šuklje, L. 1984. Mehanika tal. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, FAGG.

SIST EN 1997-1:2005 Evrokod 7-1: Geotehnično projektiranje 1. del: Splošna pravila.

Priročnik za projektiranje gradbenih konstrukcij po Evrokod standardih. 2009. Ljubljana, IZS.

Braja, M. Das, 1999. Principles of Foundation Engineering (4th ed.).

Učno gradivo v spletni učilnici UL FGG.
Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri