Select Page

Predmeti na FGG

Statika gradbenih konstrukcij - B II - Gradb.

Letnik izvajanja: 1. letnik
Študijski program: B II - Gradbeništvo
Izvajalci: nosilec in izvajalec: prof. dr. Tatjana Isaković
asistent: izr. prof. dr. Matija Gams
ECTS 5 kreditnih točk
Vsebina predmeta: Predavanja in vaje Inženirsko modeliranje temperaturnih vplivov v konstrukcijah ter modeliranje premičnih obtežb s posebnim poudarkom na prometni obtežbi mostov, inženirsko modeliranje konstrukcij s prostorskimi linijskimi modeli, metoda končnih elementov (MKE) za linijske prostorske konstrukcije, vpliv strižne togosti na odziv, račun učinkov temperaturnih vplivov in premikov podpor z MKE, račun vplivnic, uporaba računalniškega programa za analizo učinkov temperaturnih vplivov, premikov podpor in pomične obtežbe. Seminar Individualna seminarska naloga, v okviru katere študent na primeru konkretnega objekta uporabi znanja, pridobljena v okviru predavanj in vaj. Študent: naredi analizo obtežbe, pripravi ustrezen računalniški model konstrukcije in obtežbe, naredi analizo konstrukcije (s programom in "peš" računom), določil kombinacije učinkov posameznih vplivov v kritičnih prerezih, pripravi tehnično poročilo.
Namen predmeta:

Cilji

-  Študent pridobi znanje, ki je potrebno za analizo prostorskih in bolj zahtevnih linijskih konstrukcij, ki so obremenjene z bolj zahtevnimi vrstami vplivov,

-  poglobi znanje o metodah, na katerih temeljijo sodobni računalniški programi za analizo konstrukcij, ki je pridobljeno na 1. stopnji študija,

-  pridobi znanje za račun konstrukcij za primer spremenljivih (pomičnih) obtežb.

-  Teoretično znanje uporabi na konkretnem primeru v okviru individualne seminarske naloge.

 

Kompetence

Študent razume in obvlada modeliranje in analizo bolj zahtevnih konstrukcij, obremenjenih z bolj zahtevnimi vrstami vplivov.
Literatura:

J. Duhovnik. 2005. Statika linijskih konstrukcij I, Univerza v Ljubljani, UL FGG (str. 67–102, 201-215).

B. Lutar, J. Duhovnik. 2004. Metoda končnih elementov za linijske konstrukcije, Univerza v Mariboru, Fakulteta za gradbeništvo.

Izbrana poglavja iz standardov SIST EN 1990, SIST EN 1991-1-1, SIST EN 1991-1-3, SIST EN 1991- 1–4, SIST EN 1991-1-5, SIST EN 1991-2.

Učno gradivo v spletni učilnici UL FGG
Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri