Select Page

Predmeti na FGG

Gradbena fizika - B II - Gradb.

Letnik izvajanja: 1. letnik
Študijski program: B II - Gradbeništvo
Izvajalci: nosilec in izvajalec: prof. dr. Zvonko Jagličić
ECTS 3 kreditne točke
Vsebina predmeta: Predavanja Porazdelitev temperature in prenos toplote v snovi in prenos toplote s sevanjem; osnovne metode reševanja difuzijske enačbe, robni in začetni pogoji; relativna in absolutna vlažnost, merjenje vlažnosti, vlaga v gradbenih materialih, transport vlage in vodne pare v poroznih snoveh, vpliv vlage na mehanske in toplotne lastnosti gradbenih materialov; izviri zvoka in razširjanje zvoka v prostoru, reverberacija, zaznavanje in merjenje jakosti zvoka, karakterizacija in kontrola hrupa v zgradbah. Vaje Seminarske vaje (računske vaje).
Namen predmeta:

Cilji:

- Ponuditi študentom poglobljeno znanje tistih naravnih pojavov, ki so pomembni v gradbeni stroki: prenos toplote, vlaga in materiali, ter zvok in zaščita pred hrupom.

 

Pridobljene kompetence:

- Študent pridobi specifična znanja s področja prenosa toplote in transporta vlage v gradbenih materialih in razume osnovne zvočne pojave v zgradbah.

- Sposobnost fizikalno-matematične formulacije problema in sposobnost izbire primernega matematičnega orodja za dosego kvantitativnih rezultatov. Obvlada osnovne matematične metode reševanja difuzijske in valovne enačbe.
Literatura:

R. Kladnik. 1983. Nestacionarni Temperaturni Pojavi v Ovojnem sklopu Zgradbe, skripta FAGG (80 str.).

Izbrana poglavja iz:

A. V. Luikov. 1975. Heat and mass transfer in capillary porous bodies. Pergamon, Oxford.

D. A. Biess and C. H. Hansen. 2003. Engineering Noise Control, Theory and Practice, 3rd edition. Spon Press.

J. Peternelj, Z. Jagličić. 2014. Osnove gradbene fizike. Ljubljana, UL FGG.
Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri