Select Page

Predmeti na FGG

Osnove jeklenih konstrukcij - B - OG - VSŠ (7 KT)

Letnik izvajanja: 3. letnik
Študijski program: B - Operativno gradbeništvo (VS)
Izvajalci: nosilec in izvajalec: prof. dr. Jože Korelc
asistent: viš. pred. dr. Leon Hladnik
ECTS 7 kreditnih točk
Vsebina predmeta: Mesto in vloga jekla kot gradbenega materiala v slovenskem in svetovnem merilu. Mehanske lastnosti jekla. Standardne kvalitete, označevanje in izbira kvalitete jekla. Tehnološki postopki obdelave jekla. Vrste, tehnologija izdelave in standardni asortiman jeklenih polizdelkov. Izdelava in montaža jeklenih konstrukcij. Koncepti projektiranja jeklenih konstrukcij. Veljavni standardi in pravilniki za analizo in dimenzioniranje jeklenih konstrukcij. Modeliranje in globalna analiza jeklenih konstrukcij. Programska podpora analizi in projektiranju jeklenih konstrukcij. Protipožarna in protikorozijska zaščita jeklenih konstrukcij. Vezna sredstva in spoji (zvari, vijaki, zakovice, čepi). Enostavni spoji v natezno, tlačno in upogibno obremenjenih konstrukcijskih elementih. Osnovna načela stabilnosti konstrukcij (uklon tlačenih palic, bočna zvrnitev upogibnih nosilcev, lokalno izbočenje pločevin). Pojem kompaktnosti in razvrstitev prečnih prerezov po kompaktnosti. Nosilnost prečnih prerezov na tlak, nateg, strig in upogib. Nosilnost osnovnih elementov jeklene konstrukcije (tlačene palice, natezne palice in vrvi, upogibni nosilci, tlačno in upogibno obremenjeni nosilci).
Namen predmeta:

Cilji:

- pridobiti praktična in teoretična znanja, ki omogočajo študentu projektiranje enostavnih jeklenih konstrukcijskih elementov.

Predmetnospecifične kompetence:

- poznavanje in razumevanje tehnoloških postopkov izdelave in montaže jeklenih konstrukcij,

- obvladovanje mejnega stanja osnovnih konstrukcijskih elementov jeklenih konstrukcij,

- osvojitev osnovnih postopkov projektiranja in ustreznih predpisov za projektiranje in gradnjo jeklenih konstrukcij.
Literatura:

Izbrana poglavja iz:

Kržič, F. 1994. Jeklene konstrukcije I. Ljubljana, UL FGG, 207 strani, poglavja 1 do 10.

Beg, D. Evrokod 3 : projektiranje jeklenih konstrukcij. V: Beg, D. (ur.), Pogačnik, A.(ur.). 2009. Priročnik za projektiranje gradbenih konstrukcij po evrokod standardih. Ljubljana, Inženirska zbornica Slovenije, str. 3.1-3.152.

European Steel Design Education Programme (ESDEP). Dostopno na: www.fgg.uni-lj.si/kmk/.

Študijsko gradivo. Dostopno na: www.fgg.uni-lj.si/kmk/.
Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri