Select Page

Predmeti na FGG

Napredna gradiva B II - GR

Letnik izvajanja: brez letnika
Študijski program: B II - Gradbeništvo
Izvajalci: nosilec in izvajalec: prof. dr. Violeta Bokan-Bosiljkov
asistent: doc. dr. David Antolinc
asistent: doc. dr. Petra Štukovnik
ECTS 4 kreditne točke
Vsebina predmeta:

Predavanja

Pregled sodobnega razvoja materialov in tehnologij, ki omogočajo ta razvoj (nanotehnologije n.pr.) ter posebnih lastnosti materialov. Podrobnejši prikaz lastnosti in uporabnosti naprednih materialov po štirih osnovnih skupinah: keramike, kovine, polimeri in kompoziti. Prikaz posebnosti pri uporabi naprednih materialov pri snovanju konstrukcij z vidika projektiranja, izvedbe in vzdrževanja. Osnove za ocenjevanje življenjskega cikla naprednih materialov, v primerjavi z klasičnimi materiali, ter ocene stroškov uporabe in vzdrževanja konstrukcij.

Seminar

Manjše skupine študentov (do 4 študenti v skupini) izdelajo predlog konstrukcijskega elementa ali sklopa narejenega iz naprednega materiala in analizirajo njegove lastnosti, ter ga primerjajo z enakim elementom oz. sklopom narejenim iz klasičnega materiala.

Vaje

Spoznavanje strukture naprednih materialov z optičnim mikroskopom. Preskušanje osnovnih mehanskih in tehnoloških lastnosti naprednih materialov, analiza rezultatov preskusov in primerjava z relevantnimi lastnostmi klasičnih materialov. Uporaba eksperimentalno in analitično dobljenih podatkov pri seminarski nalogi.
Namen predmeta:

-  Cilji: spoznati razvoj sodobnih in naprednih materialov ter možnosti snovanja novih tipov konstrukcij in izdelave nekonstrukcijskih elementov s posebnimi lastnostmi in uporabnostjo.

- Pridobljene kompetence: sposobnost presoje smiselnosti uporabe naprednih materialov, z vidika možnosti snovanja zahtevnih konstrukcij, in presoje njihove ekonomičnosti povezane tudi z oceno življenjskih stroškov.
Literatura:

Shackelford J.F. 2008. Introduction to Materials Science for Engineers. Prentice Hall, 7th Edition.

Christian U. Grosse. 2007. Advances in Construction Materials 2007. Berlin, Heidelberg, Springer Verlag.

Axel Ritter. 2006. Smart Materials in Architecture, Interior Architecture and Design. A Birkhäuser book.

Bjorn Berge. 2009. Ecology of Building Materials. Taylor&Francis, 2nd Edition
Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri