Select Page

Predmeti na FGG

Programska orodja v upravljanju nepremičnin (5 KT) - B - TUN - VSŠ

Letnik izvajanja: 1. letnik
Študijski program: B - Tehnično upravljanje nepremičnin (VS)
Izvajalci: nosilec in izvajalec: izr. prof. dr. Samo Drobne
asistent: doc. dr. Jernej Tekavec
ECTS 5 kreditnih točk
Vsebina predmeta:

Uvod (vloga in pomen informacije v sodobni družbi, inženirska informacija, znakovni sistemi, informacijski sistemi in uporabnost, informacijska onesnaženost in pismenost). Načela in uporaba informacijske tehnologije (razvoj, programska in strojna oprema računalnika, vrste in delovanje, enote računalnika ter njihove funkcije, vrste sistemske in uporabniške programske opreme ter delovanje, varno delo z računalnikom). Komunikacija in komunikacijska tehnologija (komuniciranje in pomen, vrste, telekomunikacija, računalniška omrežja). Računalniška programska oprema (operacijski sistemi, operacijska okolja, porazdeljena obdelava podatkov, internet/intranet, spletne strani, storitve). Reševanje inženirskih problemov z računalniki (analiza in modeliranje problemov, podatkovne strukture, izdelava in zapis algoritmov, standardni algoritmi). Uvod v programiranje (koncept programa, programski jeziki, vrste programov, proceduralno programiranje, objektno programiranje, zapis programa, podatki v programu, spremenljivke, prireditveni in kontrolni stavek, procedure in funkcije, razredi in objekti, programiranje datotek, zbirke objektov, izdelava enostavnih programov, okensko programiranje, uporaba knjižnic razredov). Razvoj programske opreme (programsko inženirstvo, orodja in metode, življenjski cikel programa, načrtovanje, kodiranje in testiranje, vzdrževanje in uporaba). Spoznavanje izbrane namenske programske opreme (QGIS, ArcGIS, AutoCAD, Word, Excel, Powerpoint, ...).                                                                                                                                                     

Namen predmeta:Cilj:


Pridobiti izbrana računalniška znanja, veščine obvladovanja in povezovanja najrazličnejših računalniških orodij.

Pridobiti osnovna znanja in veščine tehničnega računanja in (objektnega) programiranja, ki so nujno potrebne za uspešen študij ter reševanje problemov v geodetskih postopkih in postopkih urejanja prostora.


Kompetence:


Študenti so sposobni kritične uporabe različnih vrst računalniških orodij (elektronska preglednica, orodje za tehnično računanje, program za grafično predstavitev, sistem za upravljanje z bazo podatkov, sistem za izdelavo in objavo spletnih strani, risarski program, program za tehnično risanje, enostavno GIS-orodje) za reševanje različnih, sestavljenih problemov v geodeziji in urejanju prostora.

Sposobni so zasnovati in izdelati objektno usmerjen program, ki je osnovno računalniško orodje za reševanje različnih problemov v času študija kot tudi v praksi.


Literatura:

Prosojnice predavanj, navodila za vaje


Longley, Paul A., Michael F. Goodchild, David J. Maguire, and David W. Rhind. 2015. Geographic Information Science and Systems. New Jersey: Wiley.

Willis, T., Newsome, B. 2010. Beginning Visual Basic. Wiley Publishing, Inc.


Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri