Select Page

Predmeti na FGG

Pravica gradnje in gradbena pogodba - skupni izbirni predmet (4 KT)

Letnik izvajanja: brez letnika
Študijski program: B - Gradbeništvo (UN)
Izvajalci: nosilec in izvajalec: izr. prof. dr. Gregor Dugar
ECTS 4 kreditne točke
Vsebina predmeta:

 Uvod: civilno pravo kot posebno pravno področje; splošne značilnosti civilnega prava; pravni viri.
Stvarno pravo: predmet in pravice stvarnega prava; pravica gradnje po gradbenih predpisih; lastninska pravica, solastnina, skupna lastnina, etažna lastnina; služnost, hipoteka; stavbna pravica; druge pravice na nepremičninah; evidentiranje nepremičnin (kataster in zemljiška knjiga). Obligacijsko pravo: uvod; pogodbeno pravo – viri, pogoji za veljavnost pogodbe in neveljavnost pogodb, predpogodbena faza s pogajanji in različnimi zapisi (letter of intent, punktacije, predpogodba …), nastanek pogodbe (ponudba, ponudba v sistemu javnega naročanja), izpolnitev in odgovornost za napake; pogodbe s področja gradbeništva – splošni in posebni viri (Obligacijski zakonik, Gradbene uzance, pravila FIDIC …),  podjemna in mandatna pogodba, gradbena pogodba (določanje cene, jamčevanje, sodna praksa), Inženiring; osnove odškodninskega prava – predpostavke odškodninskega zahtevka,krivdna in objektivna odgovornost, odgovornost za zaposlenega.Reševanje sporov.


Namen predmeta:

- Poglavitni cilj predmeta je pridobivanje temeljnih znanj s področja prava na nivoju seznanjanja s temeljnimi pojmi in instituti.

- Predmet je orientiran na pravne institute civilnega prava in zajema opredelitev pravice graditi, zemljiško knjižno ureditev, pojem in vsebino gradbene pogodbe ter osnove odškodninskega prava.
Literatura:

Juhart, M., Tratnik, M., Vrenčur, R., Plavšak, N., Geč, M. 2007. Stvarno pravo. GV založba.

(predvsem v delu, ki obravnava nepremičnine / in particular chapters on real-estate)

Slovenska zakonodaja, pravilniki s področja obravnave: Uradni list RS: http://www.uradni-list.si, www.dz-rs.si, www.pisrs.si /

Gradiva odložena na spletno učilnico UL FGG / Other study material via the student web classroom.

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri