Select Page

Predmeti na FGG

Športna vzgoja - skupni izbirni predmet (4 KT)

Letnik izvajanja: brez letnika
Študijski program: B - Gradbeništvo (UN)
Izvajalci: nosilec in izvajalec: prof. dr. Branko Škof
asistent: pred. dr. Aleš Golja
ECTS 4 kreditne točke
Vsebina predmeta:

Predavanja
Splošni teoretični del vsebuje predavanja, ki so skupna vsem športnim programom in se izvajajo skupno za vse študente (osnove delovanja človekovega telesa, njegovega gibalnega, srčno žilnega in dihalnega sistema, psihomotorične in funkcionalne sposobnosti, športno-gibalna aktivnost kot preventivna in kurativna dejavnost za ohranjanje in utrjevanje zdravja, osnove zdravega prehranjevanja in regulacije telesne teže ter drugih medicinskih vidikov športa, metode preverjanja in ugotavljanja stanja psihomotoričnih in funkcionalnih sposobnosti).Specialni teoretični del je vezan na izbrano športno panogo (posebnosti športne panoge, njen vpliv na človeka, tehnika, taktika in pravila, osnove telesne in tehnično taktične priprave) in se izvaja skozi praktične vaje.                               

Praktične vaje
Študent izbira med ponujenimi športnimi panogami. Za vsako panogo se izvaja programučenja, izpopolnjevanja znanja in osnovnega treniranja.Poleg izbrane športne panoge bo študent moral opraviti 5 vodenih enodnevnih ali večdnevnih športnih aktivnosti v naravi, ter preizkus motoričnih in funkcionalnih sposobnosti.

 

Namen predmeta:

Cilji
- Odpravljanje in preprečevanje posledic pomanjkanja gibanja oz. skrb za izboljšanje psihofizičnih sposobnosti, krepitev zdravja in ustvarjalno izrabo prostega časa.
- Ozaveščanje o vrednotah športa in preko tega vplivanje na oblikovanje pozitivnih stališčdošportain navajanje nazdravnačinživljenja
- Izpopolnjevanjeznanjavizbrani športnihpanogah
- Oblikovanjetrajnegaaktivnegaodnosadošportakot kompenzacijskedejavnostikštudijuin delu

Kompetence

- Oblikovanjetrajnegapozitivnegaodnosado športnedejavnostiintrajne skrbizaohranjanjezdravja in delovnihsposobnosti,

- Racionalnovgrajevanješportavnačinživljenja,

- Sposobnost samostojne skrbizazdravnačinživljenjaskozišportno-gibalnoaktivnost,

- Pripravljenostinsposobnostsamostojnegavključevanjav organizirane alineorganiziraneoblikešportnegaudejstvovanjavnovihštudijskihalidelovnihokoljih,

- Promocijain uveljavljanjefakulteteinuniverze..

Literatura:

Škof, B. 2012. Does physical activity at a young age really mean a healthier adulthood and old age? Annales kinesiologiae, ISSN 2232-2620, 2012, vol. 3, no. 2, str. 149-166.

Škof, B. 2010. Spravimo se v gibanje - za zdravje in  srečo gre: kako do boljše telesne zmogljivosti slovenske mladine? Ljubljana, Fakulteta za šport UL, Inštitut za šport, 253 str.

Škof, B. et at., 2007. Šport po meri otroka in mladostnika. Ljubljana, Fakulteta za šport UL, Inštitut za šport, 445 str.

Berčič, H. et at. 2007. Šport v obdobju zrelosti. Fakulteta za šport UL, Inštitut za šport, 240 str.
Škof, B., Zabukovec V., Boben, D., Cecič Erpič S., 2005. Pedagoško-sociološki vidiki športne vzgoje. Ljubljana, Fakulteta za šport UL, Inštitut za kineziologijo, 237 str.

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri