Select Page

Predmeti na FGG

Dreniranje in namakanje - B II - VOI

Letnik izvajanja: 2. letnik
Študijski program: B II - Vodarstvo in okoljsko inženirstvo
Izvajalci: nosilec in izvajalec: prof. dr. Mojca Šraj
asistent: izr. prof. dr. Nejc Bezak
ECTS 6 kreditnih točk
Vsebina predmeta:

Predavanja

Uvod: pomen in vrsta melioracij, program osuševanja in namakanja v Sloveniji in v svetu. Vpliv podnebnih sprememb. Principi agrohidrologije: voda v naravi, vodna bilanca tal, analiza parametrov za potrebe osuševanja in namakanja, rastlina in voda, tla in voda.

Drenaža: vrste drenažnih sistemov, hidropedologija, talna voda, načrtovanje, izvedba in vzdrževanje drenažnih sistemov, drenaža v specifičnih pogojih, izdelava drenažnega načrta - program. Objekti za zaščito pred poplavami. Namakanje: pomen in vpliv namakanja na proizvodnjo hrane, vrste namakalnih sistemov, naravni viri in izbira sistema za namakanje, načini namakanja, načrtovanje, izvedba in vzdrževanje namakalnih sistemov, uporaba pesticidov in herbicidov. Objekti v sistemu za namakanje.

Ekonomika osuševanja in namakanja: rentabilnost naložb v melioracije, načini financiranja. Melioracije in varstvo okolja: prostorski in naravovarstveni aspekti osuševanja in namakanja (vegetacijski pasovi). Integralne melioracije: celovit pristop urejanja zemljišč in kmetijske infrastrukture, urejanje kmetijskega prostora. Zaščita in varovanje vodnih virov. Načrtovanje izkoriščanja vodnih virov in njihova porazdelitev.

Vaje

Laboratorijske vaje v računalniški učilnici z uporabo programov ter različnih modelov vodne bilance za izračun posameznih elementov drenažnega sistema in izračuna potrebne količine vode za namakanje v kombinaciji z osnovnimi GIS orodji za določitev vhodnih podatkov v modele. Izdelava idejnih zasnov za projekt osuševanja in namakanja in ogled namakalnih in osuševalnih sistemov na terenu.

Namen predmeta:

Cilji:

- Študent se seznani z osnovami pedologije in principi agrohidrologije.

- Študent se seznani s podlagami za planiranje in projektiranje objektov za namakanje in drenažo.

- Spozna kriterije, nujne za izdelavo projekta, ekonomske osnove, vplive na varstvo okolja in tehnologijo agromelioracij.

Kompetence:

- Sposobnost izdelave projektov in izvajanja del pri osuševanju in namakanju.

Literatura: Šraj, Mojca. 2006. Navodila za uporabo programa CROPWAT : verzija 4.2 za windows : program za izračun evapotranspiracije, potreb rastlin po vodi in določitev urnika namakanja. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, 35 str.
Nijland, H.J., Croon, F.W., Ritzema, H.P. 2005. Subsurface drainage practices: Guidelines for the implemetation, operation and maintenance of subsurface pipe drainage systems. Wageningen, Alterra, ILRI publication 60, 608 str.
USDA, Soil Conservation Service. National Engineering Handbook - Part 652: Irrigation guide. 1997, 1262 str. (samo izbrana poglavja)
ARSO z bazami hidroloških in meteoroloških podatkov. Dostopno na: http://www.arso.gov.si/ .
Publikacije Organizacije Združenih narodov za prehrano in Kmetijstvo.
Dostopno na: http://www.fao.org/home/en/ .
Učno gradivo v spletni učilnici UL FGG.
Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri