Select Page

Predmeti na FGG

Urejanje krajine in varstvo okolja (4 KT) - B II - PN

Letnik izvajanja: 1. letnik
Študijski program: B II - Prostorsko načrtovanje
Izvajalci: nosilec in izvajalec: doc. dr. Nadja Penko Seidl
ECTS 4 kreditne točke
Vsebina predmeta:

1. del

Razumevanje in razvoj pojma krajina. Zgodovina urejanja krajine in urejanje krajine danes. Evropska krajinska konvencija in trije pristopi k urejanju krajin: Upravljanje krajin, varstvo krajin, načrtovanje krajin. Metodološki pristopi in modeli urejanja krajine ter varstvenega načrtovanja. Vloga sektorskega načrtovanja pri urejanju in negi krajine. Krajinska tipologija, opredeljevanje značaja krajin.

Modeli vrednotenja, kategorizacije, modeli vplivov.

Mehanizmi varstva in upravljanja krajine v Sloveniji. Načrtovanje krajine.

2. del

Problemi v okolju, osnovni konfliktni odnosi v prostoru kot izhodišče za krajinsko (varstveno) načrtovanje in opredelitev krajinskega, varstvenega načrtovanja, področja dela. Zgodovina in razvoj varovalnega planiranja.  Varstvena izhodišča, strategije: standardizacija in optimizacija, sanacijsko in preventivno varstvo. Varstvena izhodišča pri oblikovanju alternativnih rešitev. Vrednotenje alternativnih rešitev - primerjalna študija. Strateške presoje vplivov na okolje, presoje vplivov na prostor, presoje vplivov na trajnostni razvoj.

 


Namen predmeta:

Cilji

•          Slušatelja seznaniti s pristopi k urejanja krajine, njenega razvoja in varstva in v tej zvezi tudi z varstvenim načrtovanjem prostora/okolja.

•          Seznaniti slušatelja z dejavnim okoljevarstvom, predvsem z osnovnimi izhodišči varstvene dejavnosti in metodami, ki se uporabljajo v varstvu okolja.

•          Slušatelj nadgradi poznavanje varstvenih analiz in možnosti njihove uporabe, primerjalnih študij ter strateških presoj (presoj o vplivih projektov, planov, programov in politik na okolje, na prostor, na regionalni in trajnostni razvoj), poznavanje zahtev varstva okolja s postopki vrednotenja vplivov na okolje.

Kompetence:

•          Pozna in razume principe urejanja krajine, njenega razvoja in varstva.

•          Pozna in razume principe varstvenega načrtovanja prostora/okolja.

•          Pozna in razume varstveno dejavnost.

•          Zna uporabljati metode, ki se uporabljajo v varstvu okolja, za izdelavo primerjalnih študij ter strateških presoj.

•          Pozna, razume in zna načrtovati ter izvajati postopke vrednotenja vplivov na okolje..


Literatura:Marušič, I. 1998. Regionalna razdelitev krajinskih tipov v Sloveniji Ljubljana, Ministrstvo za okolje in prostor, Urad RS za prostorsko planiranje


Marušič, J. 2020. O krajini, ustvarjalno varstvo sveta, izbrana poglavja.


McHarg, I. 1992. Design with Nature, John Wiley&Sons, New York. Izbrana poglavja


Turner, T. 1998. Landscape planning and environmental impact design. London, Bristol: UCL; 425 str.


Varstvo in razvoj slovenske krajine: izhodišča za oblikovanje krajinske politike – Sklop 1: Analiza obstoječega sistema varstva, upravljanja in načrtovanja krajine v Sloveniji http://www.krajinskapolitika.si/wp-content/uploads/2018/11/analiza_obstojecega_sistema.pdf

Koncept krajinske politike Slovenije, 2020 https://www.krajinskapolitika.si/wp-content/uploads/2020/06/Koncept_krajinske_politike_slo_ekran_kazalo.pdfSkip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri