Select Page

Predmeti na FGG

Metodika prostorskega načrtovanja s projektnim delom - B II - PN

Letnik izvajanja: 1. letnik
Študijski program: B II - Prostorsko načrtovanje
Izvajalci: nosilec in izvajalec: doc. dr. Alma Zavodnik Lamovšek
asistent: viš. pred. dr. Mojca Foški
asistent: asist. dr. Gašper Mrak
asistent: doc. dr. Gregor Čok
ECTS 10 kreditnih točk
Vsebina predmeta:

Splošno o predmetu, o večdisciplinarnem pristopu ter inter in transdisciplinarnosti v proučevanju in načrtovanju prostora; aktualne paradigme UP in PP ter upravljanja z okoljem; ilustracije in diskusije o predavateljevih lastnih projektih in izkušnjah. Taksonomija vsebinskih entitet v znanstvenih in strokovnih dejavnostih in planskih ter planibilnih kategorijah. Problemski (kritični) pristop k prostorskim (strukturnim) problemom z uvodnimi razlagami o domenah arhitekture in krajinske arhitekture, urbanističnega in krajinskega oblikovanja ter prostorskega planiranja. Podobno o metodah racionalne in načrtne intervence v strokovno korektivni dejavnosti. Kritična analiza delovanja državne uprave in lokalne samouprave na področju urejanja prostora in varstva ter izboljševanja okolja. Različne interpretacije postopkov planiranja in planerskega procesa ter postopki za izdelavo različnih ravni planov/načrtov »kot produktov«. Pregled veljavne prostorske zakonodaje s komentarjem. Analitične metode in tehnike v PP in UP. Vizualno oblikovne analize v PP in UP. Ciklusi vabljenih predavateljev.

Namen predmeta: Cilji:
Podati specifična znanja iz prostorskega planiranja na raznih ravneh,
spoznati metode in tehnike, prikazati vzorčne primere (case studies) in primere dobre prakse, podati specialna znanja iz raznih sektorjev v urejanju prostora.
Cilj interdisciplinarnega seminarja je usposobitev  kandidatov za praktično delo na različnih nalogah načrtovanja občinskega ali pokrajinskega (regionalnega) prostora, prenos znanj teoretičnih predmetov v razreševanje konkretnih problemov, pridobitev izkušenj pri timskem delu in pri sodelovanju s strokovnjaki raznih disciplin. Cilj je tudi usposobitev za dela, ki zahtevajo javno pooblastilo iz prostorskega načrtovanja (licenco »P«).
Po opravljenem izpitu študent pridobi naslednje predmetno specifične kompetence:
- pozna in razume metode in tehnike prostorskega planiranja na občinski in regionalni ravni,
- zna načrtovati prostor na občinski in regionalni ravni,
- je sposoben prenašati znanja teoretičnih predmetov v razreševanje konkretnih problemov na občinski in regionalni ravni,
- je usposobljen za sodelovanje s strokovnjaki raznih disciplin v postopkih prostorskega načrtovanja na občinski in regionalni ravni.
Literatura:


Mumford, L. 1968. The City in History. Harcourt, Bra and World, New York (slovenski prevod 1969).


Pogačnik, A. 1992.Urejanje prostora in varstvo okolja. Ljubljana, Mladinska knjiga.


Montrone, S. (Ed.), Perchinunno, P. (Ed.) 2012. Statistical Methods for Spatial Planning and Monitoring, Springer.


Adams, N., Alden, J., Harris, N. 2012. Regional Development and Spatial Planning in an Enlarged


European Union, Ashgate.

Učno gradivo v spletni učilnici UL FGG.

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri