Select Page

Predmeti na FGG

Univerzalno načrtovana trajnostna in zelena stavba za zdravje in dobro počutje

Letnik izvajanja: 3. letnik
Študijski program: B - Operativno gradbeništvo (VS)
Izvajalci: nosilec in izvajalec: izr. prof. dr. Mateja Dovjak
ECTS 6 kreditnih točk
Vsebina predmeta: - Pregled mednarodnih in nacionalnih pravnih aktov na področju trajnostne in zelene graditve; Evropske strategije trajnostne in zelene graditve.
-Pomen univerzalnega oblikovanja za izvajanje človekovih dejavnosti / okupacij.
-Pomen ergonomije za ohranjanje zdravja in dobrega počutja.
-Morfologija procesa načrtovanja trajnostnega in zelenega grajenega okolja za potrebe vseh ciljnih skupin, v vseh življenjskih obdobjih, glede na namembnost stavbe.
-Vpliv senzornih dejavnikov v življenjskem okolju na dobro počutje in zdravje posameznika.  
-Digitalizacija kot podpora za človekovo delovanje: konvencionalne in napredne rešitve.
Namen predmeta: -Poznati zakonske zahteve in priporočila trajnostne in zelene graditve.
-Poznati in razumeti pomen univerzalnega oblikovanja za izvajanje človekovih dejavnosti / okupacij; ter pomen ergonomije za ohranjanje zdravja in dobrega počutja.
-Poznati in razumeti senzorne dejavnike v življenjskem okolju, ki vplivajo na dobro počutje in zdravje uporabnika.
-Razumeti pomen digitalizacije kot podpore za človekovo delovanje.
-Sposobnost načrtovanja elementov življenjskega okolja in njihovo interaktivnost.
-Sposobnost timskega delovanja. 
Literatura:

1. Dovjak, M. (2019). Izbor gradbenih proizvodov v konstrukcijskih sklopih stavb: zdravstveni in varnostni vidik : univerzitetni učbenik za študente sanitarnega inženirstva. Univerza v Ljubljani, Zdravstvena fakulteta.
(pp. 1-28, 142-164)

2. Dovjak, M., & Kukec, A. (2019). Creating healthy and sustainable buildings: an assessment of health risk factors. Springer Open, cop. https://doi.org/10.1007/978-3-030-19412-3
(pp. 1-74)

3. Sanford, J. A. (2012). Universal Design as a Rehabilitation Strategy. Springer Publishing Company. [Dostopno v DiKUL]. (pp.3-110; 267-277)

4. Fitzgibbon C, O'Sullivan J. (2018). Sensory modulation. Sensory Modulation Brisbane.  (pp. 50-94)

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri