Select Page

Predmeti na FGG

Inženirska komunikacija - B - OG - VSŠ

Letnik izvajanja: 1. letnik
Študijski program: B - Operativno gradbeništvo (VS)
Izvajalci: nosilec in izvajalec: doc. dr. Tomo Cerovšek
asistent: doc. dr. Jaka Dujc
ECTS 3 kreditne točke
Vsebina predmeta: Uvod v teorijo komunikacij; definicija inženirske komunikacije, oblike komunikacije, semiotika v inženirstvu in arhitekturi; nadmerje in entropija, kodirni sistemi, znakovni sistemi Shannon-Weaver in Piercov model; inženirski model komunikacij in standardizacija.
Predmet in kontekst inženirske komunikacije; Organizacija, proces in rezultati gradbenega projekta; procesni model graditve kot kontekst komunikacije; vloga inženirske komunikacije pri projektnem delu.
Kodiranje v inženirstvu; simboli, znaki in indeksi v inženirstvu, uporaba inženirskih znakov v sistemu tehnične risbe; uporabna geometrija za konstruiranje elementov vizualne komunikacije (elementi in transformacije); projekcije (metrika, preslikave, uporaba); preslikave med 2D in 3D (točka, premica, ravnina, predori, preseki, metrične naloge).
Računalniško podprto načrtovanje; avtorska okolja za inženirske risbe in modele; podajanje, zapis in računalniška predstavitev Geometrije; informacijsko modeliranje stavb in njegova uporaba.
Izvedba projektov z BIM za upravljanje opravil in nadzor kakovosti  in BIM ter digitalni dvojčki kot komunikacijski medij. Napredna inženirska komunikacija med operativno izvedbo projektov in obratovanjem stavbe. Demonstracija uporabe opisnih digitalnih dvojčkov za ponazoritev funkcionalnih elementov stavbnih sistemov, dejanske uporabe ter delovanja stavbe ter stanja stavbe s poudarkom na trajnostnih vidikih ter ugodjem bivanja.
Računalniška izmenjava podatkov; standardi za zapis in izmenjavo inženirskih informacij ; okolja za izmenjavo inženirskih informacij; interoperabilnost in okolja za izmenjavo.
Namen predmeta: Cilji
- študenta seznaniti z inženirsko komunikacijo,
- seznaniti z inženirsko pismenostjo,
- naučiti uporabo orodij za podajanje geometrije.
- izkusiti projektno komunikacijo na osnovi BIM
- demonstrirati delovanje stavbe z digitalnimi dvojčki
Predmetnospecifične kompetence
- uporaba inženirskega znakovnega sistema,
- zahtevati in posredovati inženirske podatke,
- interpretacija inženirskih načrtov in izdelkov,
- grafično komunicirati o inženirskih problemih,
- samostojno izdelati enostaven projektno dok.
- uporabljati BIM med izvedbo projektov
- uporabljati digitalne dvojčke med obratovanjem
Literatura: Cerovšek, T. 2022. Gradiva v računalniški učilnici: Uvod v teorijo komunikacij, Kodiranje v inženirstvu,
Cerovšek, T. 2022. Zbirka nalog iz uporabne geometrije in dvočrtnega postopka, študijsko gradivo, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, 2022, str. 40.
Bielefeld B. in I. Skiba, I. 2007. Technical drawing, Basel ; Boston ; Berlin : Birkhäuser, 2007. 74 str.
Krebs, J. 2007. CAD (Basics). Boston ; Berlin : Birkhäuser, cop. 2007. 94 str.
Prebil, I. 2002. Opisna geometrija : potrebna znanja za pravilno risanje - osnove tehničnega risanja. 3. predelana izd., Ljubljana, Fakulteta za strojništvo, 148 str.
Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri