Select Page

Predmeti na FGG

Geodezija - B -TUN - VSŠ

Letnik izvajanja: 1. letnik
Študijski program: B - Tehnično upravljanje nepremičnin (VS)
Izvajalci: nosilec in izvajalec: izr. prof. dr. Tomaž Ambrožič
nosilec in izvajalec: doc. dr. Miran Kuhar
asistent: asist. Klemen Ritlop
asistent: asist. dr. Gašper Štebe
ECTS 8 kreditnih točk
Vsebina predmeta: Definicije geodezije in geodeta. Razdelitev geodezije (področja, naloge, povezava z drugimi vedami). Mednarodna organiziranost geodezije, zgodovina geodezije, razvoj geodezije. Geodezija kot stroka, ki zagotavlja družbeno prostorsko infrastrukturo - geodezija s stališča uporabnika. Merjenje, osnovni pojmi metrologije. Števila kot rezultat merjenja in računanja, pomembne cifre, napake pri numeričnem računanju. Trigonometrija v ravnini in na krogli, uporaba v geodeziji. Zemlja in aproksimacije oblike Zemlje. Pravokotni in krivočrtni koordinatni sistemi; vrste koordinat v ravnini, pretvorba koordinat. Metode določitve položaja točk v ravnini. Geodetski nalogi na krogli. Določanje nadmorskih višin točk, geometrični nivelman, trigonometrično višinomerstvo. Prostor, prostorski podatek (uporabnost, načini zajemanja, načini razlage, hranjenje in vzdrževanje). Geodetske meritve (pregled) (uvod v mersko in instrumentalno tehniko, merske enote, merski sistem, merski postopek, pogreški (vzroki in vrste), reprezentativnost merjenja, občutljivost merskega sistema, lastnosti merskih instrumentov, osnovi pojmi in oznake (preizkus, kalibracija, justiranje, umerjanje, razločljivost, občutljivost, preciznost, natančnost, zanesljivost, ponovljivost ...). Merska strategija (merski in računski prostor, geodetska merska tehnika).
Namen predmeta:

Cilji:

Študentje celovito spoznajo pomen geodezije kot stroke ter področja geodezije, ki so prepoznavna tudi v drugih geoznanostih.

Spoznajo pomen zajemanja prostorskih podatkov z vidika uporabnika ter uporabnost različnih načinov zajemanja.

Spoznajo razvoj stroke, merskih postopkov in opreme v kronološkem smislu ter največje dosežke v geodeziji, poleg tega pa se seznanijo z nekaterimi novimi tehnikami in tehnologijami.

Spozna delovanje teodolita in konstrukcijske pogoje.

Kompetence:  

Prepozna in razume, katere prostorske podatke uporabniku zagotavljajo posamezna področja geodezije.

Zna zagotoviti merske pogoje in uporabiti osnovno mersko opremo za kotne meritve.

Zna izračunati koordinate točk v ravnini na osnovi opazovanj smeri in dolžin.

Razume pomen geografskih koordinat na Zemlji.
Literatura:

Kogoj D., Stopar, B. 2009. Geodetska izmera. Gradivo za strokovni izpit iz geodetske stroke, Ljubljana, Inženirska zbornica Slovenije. Dostopno na: http://www.izs.si/fileadmin/dokumenti/strokovni_izpiti/msgeo/Geodetska_izmera_2009.pdf

Kuhar M. 2014. Geodezija 1. del, prosojnice s predavanj in izbrana poglavja.

Učno gradivo v spletni učilnici UL FGG.
Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri