Select Page

Predmeti na FGG

Kartografija in topografija - B - TUN - VSŠ

Letnik izvajanja: 1. letnik
Študijski program: B - Tehnično upravljanje nepremičnin (VS)
Izvajalci: nosilec in izvajalec: doc. dr. Dušan Petrovič
asistent: asist. dr. Urška Drešček
ECTS 6 kreditnih točk
Vsebina predmeta: Definicija in pomen kartografije in topografije, kartografska komunikacija, karta in njene lastnosti, kartam sorodni prikazi, zgodovina kartografije v svetu in v Sloveniji, matematična kartografija, koordinatni sistemi v kartografiji, rotacijski elipsoidi, kartografska projekcija, deformacije dolžin, površin in kotov, vrste projekcij, Gauss-Kruegerjeva projekcija, sistem UTM, državni koordinatni sistem, sistemske karte, kartografsko oblikovanje, grafični elementi in spremenljivke, barve, kreiranje in uporaba kartografskih znakov, oblikovanje kart, knjižnice kartografskih znakov, kartografska generalizacija, pomen, postopki in metode, nacionalna in evropska prostorska podatkovna infrastruktura, državni topografsko kartografski sistem, državne karte in baze topografskih podatkov, uporaba kart, kartometrija, interpretacija vsebine, profili terena, pripomočki in orientacija na terenu, uporaba kart na zaslonu.
Namen predmeta:Cilji:


Spoznati osnovna načela kartografije kot znanosti in njen pomen pri predstavljanju in zapisovanju podatkov o prostoru.

Seznanitev z uporabo kart, s sodobnimi načini zapisa prostorskih informacij in z razpoložljivimi uradnimi kartami in topografskimi podatki v Sloveniji.


Kompetence:


Razume pomen kartografije in karte.

Zna uporabiti različne kart.

Pozna sistem uradnih kart in topografskih podatkov v sloveniji.


Literatura:

 


Kimerling, A.J., Buckley, A.R., Muehrcke, P.C. and Muehrcke, J.O. 2016. Map Use, Esri Press.


Robinson, A. H., Morrison, J. L., Meuhrcke, P. C., Kimerling, A. J. Guptill, S. C. 1995. Elements of Cartography, 6. izdaja. Willey.


Krygier, J., Wood, D. 2005. Making Maps, Second Edition: A Visual Guide to Map Design for GIS, Guilford Press.Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri