Select Page

Decentralised technologies for orchestrated cloud-to-edge intelligence (DECENTER)

Osnovni podatki:

Naslov v izvirniku: Decentralised technologies for orchestrated cloud-to-edge intelligence (DECENTER)
Sodelavci: Vlado Stankovski, Uroš Paščinski, Petar Kochovski, Sandi Gec, Salman Taherizadeh
Trajanje:

36 mesecev

7. 2018 – 6. 2021

Šifra: H2020-01-EU-Korea-2018

 

Vodilni partner:

Fondazione Bruno Kessler

Vodja projekta: Vlado Stankovski (UL)
Finančni vir: Evropska komisija
Ključne besede: gradbena informatika, pametna gradnja, računalništvo v oblaku, računalništvo v megli, Internet stvari, umetna inteligenca, tehnologija veriženja blokov, pametna pogodba, decentralizacija, federacija
Ostale partnerske organizacije:

Fondazione Bruno Kessler Atos Commissariat a l’energie atomique
et aux energies alternatives
Comune di Trento Univerza v Ljubljani Robotnik automation
Korea Electronics Technology Institute LG U+ Seoul National University Daliworks Gluesys

Povzetek:

Projekt je bil ocenjen s 14,5 (od možnih 15.) točk, s čimer se je uvrstil na prvo mesto od skupno 15. prijavljenih projektov. Hkrati je edini financiran projekt na razpisu EUK-01-2018. Sredstva: 305.000 € (od skupnega EU dela 2.200.000 €). Razcvet interneta stvari, umetne inteligence in računalništva v oblaku bo omogočal razvoj novih, inovativnih aplikacij na področju gradbeništva. Novim konceptom rečemo pametna gradnja, pametni dom, mesta in skupnosti, industrija 4.0 in podobno.

Nove pametne aplikacije na vseh segmentih gradbeništva bodo znale uporabljati nešteto povezanih tipal in naprav, vgrajenih v strojih, napravah, infrastrukturi in opremi. Toda uporaba tehnologij umetne inteligence zahteva tudi veliko računskih virov. Razviti moramo novo arhitekturo pametnih aplikacij, ki bo omogočala varno obdelavo velikih količin podatkov na robu omrežja. Nova arhitektura mora zagotavljati tudi pravočasne odzive, npr. preko signalizacije in aktuatorjev vgrajenih v pametnem gradbišču.

Projekt DECENTER bo reševal te izzive z razvojem nove robustne decentralizirane platforme, ki bo pokrivala celoten nabor možnih pametnih storitev in naprav, od oblaka do Interneta stvari (ang. Internet of Things), ter omogočala orkestracijo pametnih gradbenih aplikacij in oskrbovanje z viri. Pri svojem delu bomo prispevali nove tehnologije računalništva v oblaku, interneta stvari, umetne inteligence in obrobnega računalništva (ang. Edge Computing). Decentralizirane lastnosti nove arhitekture bomo dosegli z uporabo pametnih pogodb ter tehnologij veriženja blokov (ang. Blockchain).

Ključni cilji

Cilj projekta je razviti koncept in primer uporabe pametnega gradbišča, poleg tega tudi arhitekturo za razvoj pametnih aplikacij z uporabo metod umetne inteligence, interneta stvari in računalništva v oblaku. Na tem projektu smo UL FGG edina univerza iz EU. S pomočjo pametnih pogodb in tehnologijo veriženja blokov bo nova rešitev omogočala združevanje pametnih storitev med Evropo in Južno Korejo. Zasnovana rešitev bo ovrednotena na primeru delovanja pametnega gradbišča.

Delovni slopi projekta

DP1: Projektno vodenje in usklajevanje

DP2: Primeri uporabe, arhitektura sistema in poslovni modeli

DP3: Decentralizirana računalniška infrastruktura

DP4: Umetna inteligenca za decentralizirano računalništvo

DP5: Integracija in demonstracija

DP6: Diseminacija, komunikacija, standardizacija in eksploatacija

Novice

Koncept pametne gradnje: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0926580517304776

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri