Select Page

Avtomatski zajem 3D stavb iz gostega oblaka točk za potrebe katastra nepremičnin in GeoBIM

 

 

Naslov v izvirniku:

Avtomatski zajem 3D stavb iz gostega oblaka točk za potrebe katastra nepremičnin in GeoBIM

Sodelavci:

Jernej Tekavec – project coordinator, Urška Drešček, Bujar Fetai, Tanja Grabrijan, Mojca Kosmatin Fras, Anka Lisec, Krištof Oštir, Barbara Trobec

  1. 10. 2023 – 31. 5. 2025
Šifra:

V2-2385

Vodilni partner: Geodetski inštitut Slovenije
Vodja projekta:

Dalibor Radovan (Geodetski inštitut Slovenije)

Partnerji:

Geodetski inštitut Slovenije (koordinator)

IGEA d.o.o.

Finančni vir:

Javna Agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS, https://www.arrs.si/sl/

Geodetska uprava Republike Slovenije, https://www.gov.si/drzavni-organi/organi-v-sestavi/geodetska-uprava/

Ključne besede:

stavbe; 3D podatki; lidar; oblak točk; kataster nepremičnin; GeoBIM

 

Opis:

Za potrebe prenovljenega katastra nepremičnin, ki ga vodi Geodetska uprava RS, je potrebno zagotoviti podatke o stavbah, ki bodo verodostojnejši, ažurnejši, natančnejši, podrobnejši, predvsem pa neposredno dostopni v 3D obliki. Prednost 3D oblike odpira nove možnosti uporabe za modeliranje zunanjosti stavb, integracijo podatkov o etažni lastnini in rabi prostorov, opredelitev lastninskih odnosov v stavbah, vrednotenje nepremičnin, vizualizacijo stavb za uporabnike in nove storitve na področju e-graditve ter e-planiranja. V Sloveniji smo pred leti lasersko skenirali celotno državo s tehnologijo lidarja. Podatki so medtem postali zastareli, oblak posnetih točk je preredek za natančni zajem stavb, hkrati pa takratno lasersko skeniranje ni bilo namenjeno zajemu podatkov o nepremičninah. V letu 2023 se začne ponovno lasersko skeniranje in aerosnemanje, ki bo tokrat prvič združeno v skupni projekt CLSS. Ta bo zagotavljal periodično (ciklično) ponavljanje zajema podatkov z večjo gostoto točk na terenu. Kombinacija zagotavlja možnost avtomatizirane razpoznave, zajema in modeliranja stavb, ki so na terenu prisotne v času snemanja.

Sprejet je bil Zakon o katastru nepremičnin (ZKN), katerega namen je med drugim zagotoviti vpis pravilnih in popolnih podatkov o nepremičninah, ki izkazujejo dejansko stanje v prostoru. Sprejet pa je tudi novi Gradbeni zakon (GZ-1), ki za izbrane skupine objektov javnega pomena predpisuje obvezno izdelavo projektne dokumentacije s pomočjo informacijsko podprtega modeliranja objektov – BIM. Podatki BIM so lahko koristni za izboljšavo podrobnosti in ažurnosti geodetskih zbirk podatkov, pa tudi obratno – geodetske zbirke v 3D obliki bi lahko podprle projektiranje z BIM.

 

 

Ključni cilji:

Projekt bo v skladu z navedenimi izhodišči celostno obravnaval proces zajema in uporabe 3D ter 2.5D geodetskih podatkov o stavbah. Pri tem je osnovni cilj zagotovitev podatkov o stavbah za kataster nepremičnin, sekundarni cilj pa možnost prihodnje uporabe 3D podatkov v konceptu BIM oz. GeoBIM. V trenutno zakonsko veljavni obliki katastra nepremičnin so stavbe v obliki 2.5D, kar je potrebno zagotavljati do nadaljnjega, v predhodnem projektu CRP »GeoBIM in državni geodetski podatki« pa smo predvideli še vzpostavitev vzporedne različice podzbirke stavb v 3D obliki. Podatke o stavbah lahko zajamemo avtomatsko iz podatkov cikličnega aerosnemanja in laserskega skeniranja Slovenije (CLSS). Projekt CRP bo obravnaval podatke, tehnike in procese njihovega zajema in integracijo v kataster nepremičnin.

 

Delovni sklopi

Delovni sveženj 1 (DS1): Konceptualni model avtomatskega zajema 3D in 2.5D stavb za potrebe katastra nepremičnin

Delovni sveženj 2 (DS2): Metodologija avtomatskega zajema 3D in 2.5D stavb za potrebe katastra nepremičnin

Delovni sveženj 3 (DS3): Test koncepta in metodologije

Delovni sveženj 4 (DS4): Diseminacija

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri