Select Page

Prejšnji teden, od 8. do 12. maja 2017, je potekala strokovna ekskurzija študentov Geodezije in geoinformatike MA ter Prostorskega načrtovanja MA. Odpravili smo se na Nizozemsko, kjer smo prvi dan začeli s predavanji o državni Nizozemski katastrski službi, ki domuje v Apeldoornu. Gospod Co Mayer je predaval o organizaciji, sistemu in delovanju katastrske službe na Nizozemskem ter storitvah, ki jih le ta ponuja svojim državljanom in podjetjem. Sledila je predstavitev Martje Lof s prikazom projekta Veessen Wapernveld, ki je del evropske iniciative urejanja voda More room for water. Namen projekta je priprava rezervnega koridorja odvajanja poplavnih vod pri izjemnih vodnih dogodkih. Območje in rešitve smo si kasneje tudi ogledali. Sledilo je predavanja Co Mayerja, ki je predstavil lastne izkušnje prenosa praks upravljanja in ustanavljanja zemljiškega katastra v državah v razvoju (ki je bil prej neučinkovit ali sploh še ni bil vzpostavljen).

Drugi dan smo zaključili s sprehodom po Rotterdamu.

V Rotterdamu smo si ogledali sistem zapornic Maslant Barrier, ki so namenjene varnosti mesta pred visokimi poplavnimi vodami. Kasneje smo imeli ogled izbranih urbanih prenov v ožjem centru mesta.

V Amsterdamu smo dan začeli z obiskom nekdanjega degradiranega območja ladjedelnic, ketere del je bil spremenjen v trajnostno naravnano sosesko De Couvel.

Zadnji dan smo bili v Amsterdamu, kjer smo začeli z ogledom prenove degradiranih industrijskih območij nekdanjih ladjedelnic: De Cuvel je malo, (skoraj) samozadostno, naselje hiš (recikliranih nekdanjih splavov na vodi), ki tvorijo samosvojo in trajnostno naravnano skupnost; ter območje NDSM, kjer se je v nekdanjih halah ladjedelnice naselila živahna skupnost umetnikov, območje okoli pa poživljajo raznoliki bari, restavracije, hoteli … ipd.

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri