Select Page

Poklic: GRADBENIK

Si lahko predstavljaš svojo okolico brez gradbenih objektov? Inženirji gradbeništva sodelujemo pri projektiranju, gradnji, vzdrževanju, upravljanju in nazadnje tudi pri rušitvi stavb, mostov, jezov in drugih konstrukcij. Gradimo ceste, urejamo vodotoke, saniramo plazove. Gradbena dela se pogosto zdijo samoumevna, ko so opravljena. Delo je tako raznoliko, kot so različni objekti v naši okolici. Koliko je poklicev, pri katerih lahko na družinskem izletu svojim najbližjim pokažeš stavbo ali drug gradbeni objekt in s ponosom poveš, da si sodeloval pri projektiranju in gradnji?

Gradnja predora Šentvid.

Inženir gradbeništva

Biti inženir gradbeništva je ustvarjalen poklic, pri katerem se noben projekt ne ponovi dvakrat, saj je vsak unikaten, postavljen v drugo okolje, prilagojen potrebam investitorja in njegovi dejavnosti. Gradbeništvo je zelo raznolik poklic, saj se ukvarjaš z načrtovanjem gradbenih konstrukcij, nadziranjem izvedbe gradbenih del ali sodeluješ pri izvedbi del. Poleg tega pa gradbeni inženirji sodelujejo tudi pri trženju nepremičnin, njihovem vrednotenju, vzdrževanju (tu so morda posebej privlačne obnove zgodovinsko pomembnih zgradb), preiskavah gradbenih materialov v laboratoriju in na terenu, svetujejo investitorjem, trgujejo z gradbenimi materiali …

Predor Šentvid v svoji funkciji.

Temeljenje rezervoarjev v Kopru.

Zakaj torej postati inženir gradbeništva?

Osnovna skrb inženirja gradbeništva je vselej stabilnost, varnost in trajnost gradbenih konstrukcij. Takoj za tem pa tudi energetska učinkovitost stavb in zdravo ter ugodno bivanje v njih, čim manjši okoljski vplivi gradenj ter optimizacija postopkov in terminske izvedbe gradnje. Te morda zanimajo ekonomski in pravni vidiki graditve objektov? Tudi zate je dela pri razvoju grajenega okolja obilo. In kot gradbenik ne boš gradil le stavb, tu so še prometnice, energetski objekti, urejanje vodotokov, morda boš prispeval k večji varnosti zgradb na potresnih območjih ali načrtoval ukrepe za sanacijo plazov. Uporabljal (morda tudi razvijal) boš raznovrstno računalniško programsko opremo za podporo procesom graditve objektov. Predvsem pa je poklic zelo dinamičen in zahteva obilo komunikacijskih spretnosti, saj je graditev zelo interdisciplinarna dejavnost, kjer je treba povezati interes investitorja ter ekonomske, pravne in sociološke vidike gradnje z mnogimi tehničnimi strokami, ki so potrebne, da pridemo od ideje do gradbenega objekta, ki služi svojemu namenu v zadovoljstvo vseh.

Kje boš našel zaposlitev?

Inženir gradbeništva se lahko zaposli v različnih gradbenih in projektantskih podjetjih, nepremičninskih agencijah, urbanističnih podjetjih, načrtovalskih birojih, na občinah, v javnih komunalnih in energetskih podjetjih, na ministrstvih, vladnih agencijah in zavodih kot “managerji”, člani nadzornih svetov ali sodni izvedenci, pa tudi na univerzi in inštitutih.

Gradbeništvo

Po končanem študiju na FGG in magisteriju na EF sem začel delati na gradbiščih SCT-ja. In ravno študij na FGG-ju mi je dal dovolj široko znanje, da se lahko dnevno soočam z izzivi pri naših projektih, ne glede na to, ali delamo hotel, stanovanjski objekt, šolo, most, avtocesto, cesto ali železnico. 


Damir Mesarić
univ. dipl. inž. gradbeništva, zaposlen v podjetju CGP

Znanje, pridobljeno tekom študija, mi omogoča tako širši pogled na projekt kot tudi poglobljeno reševanje zahtevnejših nalog v geotehniki. S študijem sem pridobil dobro teoretično osnovo, potrjeno s praktičnimi primeri in vajami, ki mi sedaj omogoča kakovostno opravljanje dela.


Martin Hostnik
univ. dipl. inž. gradbeništva, zaposlen v podjetju Elea IC

Izberi pravi študij zase:

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri