Select Page

Poklic: VODAR

Sooblikuj prihodnost – ohrani čiste vire pitne vode, zagotovi zeleno energijo in protipoplavno varnost ter načrtuj sonaravne ureditve vodotokov. Širina izziva urejanja voda, zagotavljanja poplavne varnosti, omilitve suše in uspešne preskrbe z vodo je izjemna, za reševanje so potrebna posebna interdisciplinarna znanja s področja naravoslovja, družboslovja in tehnike. Postani inženir okoljskega gradbeništva!

100-letne poplave na Planinskem polju.

Koliko poplav je bilo v zadnjem desetletju? Poznaš prizor, ko v strugi že tik pod vrhom teče kalna voda in še vedno narašča, gasilci hitijo s postavljanjem protipoplavnih vreč, ljudje pa rešujejo premoženje ali pa celo vse skupaj samo nemočno opazujejo? In kasneje, ko voda odteče, za poplavo pa ostane opustošenje? In koliko sušnih let smo imeli v Sloveniji v zadnjih letih? Razpokana zemlja, posušeni pridelki in kmetje, ki nemočno čakajo na kakšno kapljo dežja? Ali veš, da ponekod po svetu gradijo sto in več kilometrske cevovode, da bi prebivalce preskrbeli s pitno vodo? In da tudi v Slovenskem primorju ob suši pogosto grozi, da bodo pipe presahnile? Pa si se kdaj vprašal, ali lahko pripomoreš k temu, da naravne nesreče, ki so neposredno ali posredno povezane z vodo, ne bi imele takšnih razsežnosti in posledic? Lahko.

Posledice drobirskega toka v Logu pod Mangrtom

Inženir okoljskega gradbeništva

Univerzitetni študij Vodarstva in okoljskega inženirstva na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani ti ponuja prav to. Veliko širino znanja in dojemanja problemov že na prvi stopnji študija, na drugi stopnji študija pa poglabljanje doseženega znanja, dodatno seznanjanje s podrobnimi tehničnimi ukrepi in specializacijo na različnih področjih urejanja voda. Bodoči strokovnjaki, ki se bodo v prihodnosti uspešno spopadali s »premalo in preveč« vode, se morajo naučiti več! Naravoslovja, da bodo procese razumeli. Tehničnih ukrepov, ki jih bodo znali pravilno in pravočasno uporabiti. In družboslovja, da bodo vedeli, kaj družba od njih pričakuje in kako se obnašajo ljudje ob naravnih nesrečah, povezanih z vodo.

Vodarstvo in okoljsko inženirstvo

Zakaj torej postati inženir okoljskega gradbeništva?

Zato, ker lahko s pridobljenim znanjem deluješ tam, kjer so problemi. Ker lahko rešuješ izzive današnjega in jutrišnjega dne in pripomoreš k osnovnim potrebam ljudi: čisti pitni vodi, preskrbi s hrano, varnemu in urejenemu okolju. Slovenija ima le dva velika naravna vira, ki ju je potrebno varovati in z njima preudarno gospodariti: vodo in gozdove. V tem trenutku imamo pitne vode še dovolj, se pa do tega bogatega naravnega vira obnašamo »mačehovsko«. V prihodnosti bo nujno potrebno bolje poskrbeti za naše vire čiste pitne vode, za zaščito voda pred onesnaženjem, za večjo samooskrbo s hrano in za zaščito prebivalcev in premoženja pred poplavami. Ne nazadnje in verjetno osebno zate zelo pomembno pa je tudi dejstvo, da je lažje iskati in najti zaposlitev kot eden redkih diplomiranih inženirjev med številnimi diplomanti manj iskanih družboslovnih in humanističnih študijev. Razmisli! Tvoja izbira, tvoja in naša prihodnost!

Vodarstvo in okoljsko inženirstvo

Kje boš našel zaposlitev?

Inženir okoljskega gradbeništva se lahko zaposli v različnih hidrotehničnih podjetjih, vodnogospodarskih podjetjih, projektantskih podjetjih, na občinah, v javnih komunalnih podjetjih, na ministrstvih in zavodih, pa tudi na univerzi in inštitutih.

Vsekakor drži, da je znanje, ki smo ga prejeli na fakulteti temelj, na katerem lahko gradimo v praksi. Vesela sem, da imam možnost delati na “svojem” področju in so se tista leta v študijskih klopeh obrestovala. V času absolventa sem poslala precej prošenj za delo, kar se je obrestovalo, saj sem dobila zaposlitev le dva meseca po izteku statusa študenta. Zaposlena sem kot projektantka v podjetju Hidrosvet d.o.o.


Helena Šoško
univ. dipl. inž. vodarstva in okolj. inž.,
zaposlena v podjetju Hidrosvet d.o.o.

Izberi pravi študij zase:

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri