Select Page

Odgovori na pogosta vprašanja uporabnikov

Za podrobnejša navodila si oglejte: https://navodila.fgg.uni-lj.si/

Vpišite se s svojim službenim uporabniškim imenom in geslom

Pomoč uporabnikom interna številka: 666

WIFI: Eduroam

eduroam_logo_trans

UL FGG je (od novembra 2006) vključena v omrežje Eduroam.  Eduroam (www.eduroam.si, www.eduroam.org) je evropski projekt, ki omogoča članom sodelujočih institucij brezžičen dostop do interneta na vseh sodelujočih institucijah. Za študente in zaposlene na UL FGG to pomeni, da jim je internet dostopen na UL FGG, drugod po UL, pa tudi med gostovanjem na katerikoli instituciji, sodelujoči v projektu Eduroam.

UPORABNIŠKO IME

Študenti za dostop uporabite uporabniško ime (v obliki ab1234@student.uni-lj.si) in geslo svoje digitalne identitete, ki jo prevzamete na ID portalu Univerze. Tam lahko geslo tudi spremenite.

Zaposleni za dostop uporabijo svoje omrežno uporabniško ime in geslo (username@fgg.uni-lj.si).

Navodila za Windows, Android, Apple in Linux:
  • Network SSID (network name): eduroam
  • uporabniško ime in geslo (username@fgg.uni-lj.si)
  • certifikat: brez certifikata
POKRITOST S SIGNALOM

V stavbah UL FGG je brezžično omrežje dostopno v vstopnih avlah stavb na Jamovi in Hajdrihovi, v obeh čitalnicah, na hodnikih pred predavalnicami in kabineti, v kabinetih, sejnih prostorih ter v računalniških učilnicah.

Upoštevajte, da je hitrost povezave odvisna od vašega položaja (armatura v stebrih in stropovih onemogoča prehod signala), obljudenosti prostora in števila povezanih računalnikov.

Področje signala je označeno s simboli Eduroam. Tako naj bi bilo tudi na drugih sodelujočih institucijah. Spisek sodelujočih institucij v Sloveniji je tule, spisek institucij po posameznih državah Evrope pa tule. Če ste v sklopu domače institucije uredili vse potrebno in se uspešno povezali v omrežje Eduroam, ob gostovanju ne potrebujete nobenega dodatnega dela – v območju signala Eduroam se lahko takoj povežete.

POMOČ:
PROGRAMI: Dostop do člankov (Web of Science)

Dostop v Web of Science z zunanjih IP naslovov:

Potrebna je prijava z digitalno identiteto zaposlenega ali študenta UL FGG (zaposleni uporabite običajno FGGjevo uporabniško ime in geslo; redno vpisani študentje jo dobite na ID portalu UL).

  • Na spletni strani http://login.webofknowledge.com v spisku pod »INSTITUTIONAL USERS SIGN IN« izbereš »Arnes AAI federation« in kliknete Go
  • Na strani »Izberite domačo organizacijo« izberete Univerza v Ljubljani in kliknete Izberite,
  • V oknu za prijavo potem vnesete uporabniško ime in geslo (npr. ab1234@student.uni-lj.si ali uporabnik@fgg.uni-lj.si in pripadajoče geslo) in kliknete Login;

Če je potrebno, potrdite podatke na naslednji strani in pridete v Web of Science.

PROGRAMI: Office 365 for Education

Storitve Office365 so zaposlenim na voljo v okviru plana Office 365 Education A2. Office 365 za izobraževanje je komplet storitev in orodij, ki članicam Univerze v Ljubljani omogoča podporo sodelovanju in komunikaciji med vsemi udeleženci v izobraževanju. Omogoča varno mobilno delo preko različnih odjemalcev in širokega nabora spletnih brskalnikov.

Na voljo je:

  • SPLETNA IN NAMIZNA PISARNIŠKA ZBIRKA OFFICE 365 (ustvarjanje in urejanje dokumentov v programih Word, OneNote, PowerPoint in Excel preko spletnega brskalnika; namizno različico programa Office lahko namestite na 5 računalnikov)
  • VARNA ZASEBNA SHRAMBA V OBLAKU (OneDrive za podjetja nudi 1 TB osebnega prostora za shranjevanje dokumentov, ki se sinhronizirajo z računalnikom in omogoča dostop brez povezave in tesno povezavo s pisarniško zbirko Office)
  • SHAREPOINT (za upravljanje z dokumenti in projekti)

Prijava (ne deluje v Crome):  https://login.microsoftonline.com/ . 

Ko se povežete na spletno stran Office 365, vpišete uporabniško ime (uporabniško ime@fgg.uni-lj.si) in kliknete Vpis. Z vpisom boste preusmerjeni na sts.uni-lj.si, kjer vas bo pojavno okno prosilo za uporabniško ime in geslo. Ko se prijavite imate na vrhu navigacijsko vrstico z aplikacijami in nastavitvami.

POŠTA: IMAP dostop do Exchange Online nabiralnikov

V primeru, da imate težave z IMAP dostopom (Thunderbird, Pegasus, itd.) do svojega poštnega predala spremenite ime strežnika na:

Protokol

Ime strežnika

Port

Način šifriranja

IMAP4 – incoming

outlook.office365.com

993

SSL/TLS

SMTP – outgoing

smtp.office365.com

587

STARTTLS

POŠTA: Menjava uporabniškega gesla

Za menjavo gesla obiščite povezavo: https://sts.uni-lj.si/adfs/portal/updatepassword/

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri