Select Page

Geoid na morju

V letu 2018 smo sodelovali pri projektu določitve modela geoida za območje slovenskega morja in realizacije državnega globinskega referenčnega sistema na morju. Zahteve po določitve nove ploskve geoida in realizacije novega globinskega datuma so bile nujne, saj se v Sloveniji trenutno izvaja prehod na nov višinski referenčni sistem iz SVS2000 v SVS2010 (višinski datum Trst -> višinski datum Koper, normalne ortometrične višine -> normalne višine), kateremu sledi tudi nov globinski referenčni sistem, saj sprememba vpliva tudi na vse podatke o globinah morja.

Iz razloga nedostopnosi gravimetričnih podatkov na del slovenskega morja smo se odločili za razširitev kopenskega modela geoida na morje. Pri tem smo uporabili s štiri-parametrično regresijsko metodo opravili vklop v obstoječi gravimetrični geoid novih sedem GNSS-nivelman točk, ki smo jih izmerili na območju Obale. Na teh točkah smo v ta namen naredili dve seriji osemurne statične izmere GNSS in s tem pridobili elipsoidne višine. Tem točkam smo s postopkom niveliranja določili tudi normalne višine. Na ta način smo pridobili še geoidne ondulacije, ki so bile z regresijo primerjane z ondulacijami kopenskega modela geoida. Izračun regresije je prinesel nove vrednosti geoida na morju, saj smo s tem izboljšali in prilagodili potek obstoječega morskega dela kopenskega modela geoida točkam vpetja na Obali.

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri