Select Page

Verifikacija referenčnih omrežij in postaj GNSS

V Sloveniji stalno delujoče postaje omrežja SIGNAL in kombinirane geodetske mreže 0. reda niso edine stalno delujoče postaje GNSS. V nalogah evidentiranja nepremičnin in drugih nalogah se v Sloveniji v zasebnem sektorju uporabljajo tudi stalno delujoče referenčne postaje, omrežja stalnih postaj GNSS ali tudi geodetske točke, ki so del ti. pasivnih omrežij postaj GNSS, ki niso del državnih geodetskih mrež in omrežij GNSS. Gre za postaje, omrežja in geodetske točke zasebnih podjetij, s pomočjo katerih le-ta izvajajo geodetsko izmero GNSS, vprašanje pa je, ali je ta tudi ustrezno kakovostno vključena v državni koordinatni sistem. Po nam znanem stanju v Sloveniji se zasebna omrežja in postaje GNSS vzpostavljajo v odvisnosti od potreb zasebnega sektorja, brez vnaprej določenih postopkov in kriterijev za zagotavljanje kakovostne povezave z državnim koordinatnim sistemom. Kakšna je kakovost koordinat teh postaj in omrežij in kakšna je njihova skladnost z državnim koordinatnim sistemom, lahko trenutno samo ugibamo. Zaradi nepoznavanja situacije lahko tudi samo ugibamo, ali so pri upravljalcih zasebnih postaj in omrežij postopki zagotovitve kakovosti in zanesljivosti enaki in na ustreznem nivoju. To pomeni, da Geodetska uprava RS nima nadzora niti nad kakovostjo oz. usklajenostjo koordinat postaj (omrežij) z državnim koordinatnim sistemom ter posledično tudi ne nad kakovostjo geodetske izmere GNSS državnem koordinatnem sistemu.

Glede na to, da imajo prostorski podatki uporabno vrednost le, če so kakovostno umeščeni v enoten koordinatni sistem, je edino smiselno, da morajo vse stalno delujoče postaje GNSS, ki se uporabljajo v nalogah vključevanja podatkov v uradne evidence, zadoščati enakim kriterijem, kot postaje omrežja SIGNAL in kombinirane geodetske mreže 0. reda.

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri