Select Page

BI-DE/18-19-008: Stohastični padavinski modeli za oceno erozivnosti padavin

Osnovni podatki:

Naslov v izvirniku: Stohastični padavinski modeli za oceno erozivnosti padavin
Sodelavci: Prof. dr. Matjaž Mikošasist. dr. Nejc Bezak, doc. dr. Mojca Šraj, asist. Katarina Zabret, asist. Klaudija Sapač
Trajanje: 24 mesecev

1.1.2018 – 31.12.2019

Šifra: BI-DE/18-19-008
Vodilni partner: UL FGG
Vodja projekta: Prof. dr. Matjaž Mikoš (UL FGG)
Partnerji: Leibniz Universität Hannover, Institute of Hydrology and Water Resources Management
Finančni vir:
Ključne besede: padavine, erozivnost padavin, erozija 

Opis:

Erozija tal je eno izmed pomembnejših tveganj, ki lahko ogrozijo tla in imajo posledično vpliv na človeške aktivnosti ter okolje (npr. kmetijstvo). Na erozijo tal vplivajo različni dejavniki, dejavnik z največjo spremenljivostjo ter pogosto največjim vplivom na vrednosti erozije tal pa je erozivnost padavin. Ta dejavnik je določen s kinetično energijo padavin in ga lahko ocenimo z uporabo podatkov o padavinah s kratkim časovnim korakom (npr. 5-minutni časovni korak). Tako je povprečna vrednost erozivnosti padavin v Evropi približno 720 (MJ mm) / (ha h leto), maksimalne letne vrednosti erozivnosti pa presegajo 8000 (MJ mm) / (ha h leto), pri tem pa je Slovenija ena izmed držav v Evropi z največjimi vrednostmi erozivnosti padavin. Vendar so padavinski podatki s kratkim časovnim zajemom pogosto redki in niso na voljo za vse klimatske regije. Pa tudi v primeru, da takšni podatki obstajajo, so serije pogosto kratke in ne presegajo 10 oziroma 15 let meritev. To pomeni, da so lahko stohastični padavinski modeli, ki omogočajo simulacijo daljših serij padavinskih podatkov z uporabo  matematičnih izrazov, perspektivna metoda za podaljšanje časovnih serij padavin ter posledično zmanjšanje negotovosti ocen erozivnosti padavin.

Poleg tega je obravnavana tematika pomembna tudi z vidika podnebnih sprememb, saj naj bi se erozivnost padavin v prihodnosti spremenila (npr. za EU je do leta 2050 napovedano 18% povečanje erozivnosti). Tako lahko z uporabo stohastičnih padavinskih modelov simuliramo tudi podatke z drugačnimi značilnostmi kot jih lahko trenutno izmerimo na padavinskih postajah in smo jih lahko opazovali v preteklosti.

Za opisano uporabo pa je najprej potrebno določiti najustreznejši padavinski model (npr. ARP, desegragacijski model, ne-parametrični model), s katerim lahko nato simuliramo podatke za oceno  erozivnosti padavin.

V projektu bomo združili znanje Univerze v Hannovru, ki je usmerjeno predvsem na področje stohastičnih padavinskih modelov in znanje Univerze v Ljubljani, ki je osredotočeno predvsem na erozivnost padavin ter erozijo tal v splošnem pomenu besede. Tako bomo združili dve področji, ki v večini študij nista obravnavani kot del enega projekta.

Ključni cilji:

Glavni cilj bilateralnega projekta je izboljšanje znanja o erozivnosti padavin ter posledično eroziji tal z uporabo stohastičnih padavinskih modelov in preteklih merjenih padavinskih podatkov. Sodelovanje med raziskovalci bo vodilo v izmenjavo znanja in izkušenj ter posledično boljše mednarodno sodelovanje med raziskovalci in obema univerzama.

Delovni skopi projekta:

DS1: Določitev porečij in pridobivanje podatkov

DS2: Analiza in izbira primernega stohastičnega padavinskega modela

DS3: Umerjanje modelov glede na padavinske podatke, validacija

DS4: Nadgradnja in prilagoditev modelov glede na rezultate validacije

DS5: Vključevanje nestacionarnosti v najboljši model

DS6: Aplikacija modela z upoštevanjem podnebnih sprememb

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri