Select Page

CONSTRAIN: Razvoj in diseminacija inovativnih strategij za potresno zaščito zidanih stavb

Osnovni podatki:

Naslov v izvirniku: Razvoj in diseminacija inovativnih strategij za potresno zaščito zidanih stavb
Sodelavci:

Matija Gams,
Mario Farič,
Tatjana Isaković

Trajanje: 24 mesecev
Šifra: CONSTRAIN

 

Vodilni partner:

TS DIA

Vodja projekta: Natalino Gattesco
Partnerji:

Slovenija: UL FGG, IGMAT, KOLEKTOR CPG

Italija: TS DIA, FIBRENET, VRC

Finančni vir: ESRR (Evropski sklad za regionalni razvoj)
Ključne besede: Utrjevanje starih zidanih stavb

 

OPIS

Potresna zaščita zgradb, varnosti ljudi in omejitev materialne škode so ključni izzivi na predlaganem programskem območju. Projekt se osredotoča na obstoječe zidane stavbe, ki so potresno najbolj ranljive. Za soočenje s temi izzivi se predlaga vzpostavitev sinergije znanj in spretnosti partnerjev iz proizvodnega sektorja (vključena so štiri podjetja iz proizvodnega sektorja) in raziskovalne sfere (vključeni sta dve raziskovalni inštituciji). Cilj projekta je spodbujanje inovacij na področju potresne utrditve in sanacije stavb z upoštevanjem trajnostne rabe virov in razširjanje pridobljenega znanja za izboljšanje konkurenčnosti izvajalskih podjetij.

Na podlagi skupne študija obstoječih sanacijskih ukrepov in ukrepov za utrditev se bo v projektu razvilo inovativne strategije utrjevanja in saniranja stavb. Temeljile bodo na uporabi sodobnih vlaknastih kompozitnih materialov za izvedbo horizontalnih zidnih vezi in armiranih ometov le po zunanjih straneh nosilnih zidov stavb. Nove strategije bodo boljše z vidika uporabe materialov in prijaznosti za stanovalce. Učinkovitost bo preizkušena na konstrukcijskih elementih in na stavbi v naravnem merilu.

KLJUČNI CILJI

Namen projekta je prenesti in povečati učinek znanstvenih ugotovitev na področju potresne varnosti v prakso in proizvodni sektor na programskem območju.  Cilji so:

  • promocija uporabne znanosti na področju trajnostnega gradbeništva skladno s strategijami pametne specializacije;
  • promocija inovativnosti v MSP;
  • diseminacija in prenos znanj iz raziskovalnih inštitucij v podjetja z namenom izboljšanja inovativnosti proizvodov in storitev;
  • vzpostavitev čezmejnega grozda na področju gradbenih sanacij, ki izkorišča sinergije ter združuje veščine in znanja iz proizvodnega in raziskovalnega sektorja;
  • razvoj skupnih metodologij za protipotresno utrditev le iz zunanje strani stavbe, ki temeljijo na ciljni in pametni rabi modernih komozitnih mateiralov razviti praktične rešitve, ki se jih lahko hitro uporabi na programskem območju.

 

DELOVNI SLOPI PROGRAMA/PROJEKTA

DS 1 – Vodenje projekta

DS 2 – Diseminacija rezultatov projekta

DS 3.1 –  Pregled literature in razvoj tehnik z manjšim posegom v konstrukcijo in hitro izvedbo

DS 3.2 – Eksperimentalni preizkusi

DS 3.3. –  Analiza rezultatov in računski modeli za uporabo

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri