Select Page

Osnovni podatki:

Vodilni partner: UL FGG
Vodja projekta: doc. dr. Sabina Kolbl Repinc
Partnerji:

UL FS

Finančni vir:

Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS

Ključne besede: optične merilne metode, vodna gladina, aeriran-turbulentni tok

Opis:

Meritve pretoka in višine gladine turbulentnih tokov s prosto gladino so pomemben del hidravličnih meritev. Ključnega pomena so za natančno in zanesljivo merjenje hidravličnih pojavov. Uveljavljene merilne metode v primeru dvofaznega toka ne delujejo ustrezno in ne omogočajo zanesljivih dinamičnih meritev z visoko prostorsko ločljivostjo.

V okviru projekta bomo izvedli celovito analizo delovanja treh metod merjenja in sicer laserskega skenerja LIDAR, laserske triangulacije s hitro kamero, 3D vizualizacijskega sistema z dvema ali več hitrimi kamerami za merjenje in modeliranje odboja LIDAR-jevega žarka na turbulentnih aeriranih vodnih tokovih s prosto gladino. Med navedenimi merilnimi metodami sta laserska triangulacija in 3D vizualizacija z dvema ali več hitrimi kamerami omejeni na laboratorijsko uporabo, medtem ko je LIDAR zelo zanesljiva in robustna metoda merjenja, primerna tudi za zunanjo uporabo. Interpretacijo meritev LIDAR-ja bomo izvedli z modeliranjem optičnega toka zaporednih odbojev laserskega žarka iz LIDAR-ja. Poleg meritev lastnosti aerirane vodne gladine bomo merili surovi signal LIDAR-ja z uporabo sistema za digitalizacijo valovnih oblik ali hitrega osciloskopa. Signali bodo nato obdelani na osebnem računalniku z algoritmom za obdelavo signalov v časovnih in frekvenčnih domenah. Na ta način bo izmerjen globinski profil LIDAR-ja ovrednoten in povezan z merjenim referenčnim optičnim sistemom.

Ključni cilji:

Namen projekta je razviti znanje o delovanju laserskega skenerja LIDARja za močno turbulenten in aeriran tok tekočin s prosto gladino. Izdelali bomo model, ki povezuje stanje površine vodne gladine z optičnim tokom žarka LIDAR-ja pri zaporednih odbojih s površin mehurčkov na vodni gladini. Model bo omogočal poznejše izvajanje in delovanje v elektroniki laserskega skenerja WS-LIDAR-ja. Z možnost merjenja trdnih površin in gladin aeriranih turbulentnih vodnih tokov bo nova generacija laserskih skenerjev LIDAR znatno presegla zmožnosti naprav, ki so trenutno na trgu. S podatki meritev turbulentnih aeriranih vodnih tokov bomo izvedli kalibracijo 3D numeričnih modelov CFD, ki brez kakovostnih podatkov za umerjanje ne morejo simulirati takšnih tokov z zadovoljivo natančnostjo.

Delovni sklopi:

WP1. Zahteve in specifikacije

WP2. Modeliranje

WP3. Eksperimentalno delo

WP4. Sinteza in uporaba v WS-LIDAR-ju

WP5. Diseminacija, uporaba in prikaz

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri