Select Page

Razvoj in diseminacija postopkov za projektiranje inovativnih načinov potresnega utrjevanja “Constrain” in pilotna uporaba na obstoječih opečnih zgradbah

 
Naslov v izvirniku:

Vrednotenje vpliva prestrezanja padavin na erozijo tal

Sodelavci: UL FGG: Matija Gams, Nemanja Krtinić, Danijel Kirn
Trajanje:

24 mesecev

1.10.2023-30.9.2025

Šifra:

PRO-SIS

Vodilni partner: Univerza v Trstu
Vodja projekta: Prof. dr. Natalino Gattesco
Partnerji:

DIA – UNITS, ATER di Udine, FIBRE NET, UL FGG, ZRMK, ZVKDS

Finančni vir: Interreg Italia-Slovenija
Ključne besede: potresno utrjevanje; zidane stavbe; postopki projektiranja
Opis:

V okviru projekta “CONSTRAIN” so bile razvite strategije za zmanjšanje potresne ranljivosti obstoječih zgradb iz opeke in kamne, njihova učinkovitost pa je bila potrjena z obsežnimi eksperimentalnimi preiskavami. Ključna prednost pred ostalimi načini utrjevanja je, da se pri razvitem postopku stavbe utrjuje le na zunanji strani in zato ni potrebe po začasnem premestitvi ljudi in dejavnosti, kar prinaša pomembne prihranke v ekonomskem smislu, predvsem pa je bolj udobno za uporabnike stavb. V trenutnem projektu nameravamo razviti potrebna orodja za načrtovanje in uporabo te tehnike utrjevanja ter njihovo uporabo na pilotnih zgradbah. Razviti bodo natančni analitični in numerični postopki, ki bodo kalibrirani na podlagi eksperimentalnih rezultatov iz projekta “CONSTRAIN”, da bodo imeli projektanti na voljo orodje za načrtovanje predlaganih sistemov z obstoječimi programi za projektiranje. Postopek načrtovanja bo uporabljen na pilotnih stanovanjskih zgradbah iz petdesetih let prejšnjega stoletja in zgodovinskih zgradbah, na katere v prihodnosti načrtujemo potresno utrjevanje. Pri prvem tipu zgradb je predvidena izvedba posegov na zunanji strani, s čimer se bomo izognili izselitvi stanovalcev in dejavnosti med izvedbo del; v drugem tipu zgradb pa je predvideno utrjevanje le na notranji strani, da se ohranijo kulturne in tipološke značilnosti fasade. Široko širjenje rezultatov bo zagotovljeno tudi prek seminarjev in drugih načinov komunikacije.

Ključni cilji:

Projekt si prizadeva razviti orodja za načrtovanje strategij potresne utrditve, ki so bile predlagane v projektu “CONSTRAIN”. Za to jih je treba umeriti na podlagi eksperimentalnih rezultatov ter s specifičnimi analitičnimi in numeričnimi modeliranjem razširiti veljavnost eksperimentalnih rezultatov. Cilj je še uporabiti razvite postopke na izbranih pilotnih zgradbah.

Delovni sklopi

DS 1 – Razvoj in kalibracija analitičnih in numeričnih algoritmov

DS 2 – Smernice za projektiranje utrditev razvitih v projektu CONSTRAIN

DS 3 – Aplikacija razvitih postopkov na obstoječih zidanih stavbah

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri