Select Page

Skilled to be a Fire Expert

 
Naslov v izvirniku:

Skilled to be a Fire Expert

Sodelavci: Anita Ogirn, Robert Pečenko, Bojan Čas, Sabina Huč
Trajanje: 25 mesecev,
01. 10. 2020 – 31. 10. 2022
Šifra:

2020-1-SI01-KA202-076025

Vodilni partner: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Univerza v Ljubljani
Vodja projekta: prof. dr. Tomaž Hozjan
Partnerji:

Slovensko združenje za požarno varnost SZPV, Slovenija

Univerza v Zagrebu, Fakulteta za gradbeništvo, Hrvaška

Inspekting d.o.o., Hrvaška

Finančni vir:

Erasmus +, KA2-VET-16/20

Ključne besede:

požarna varnost; metode požarnega inženirstva; požarni strokovnjaki; napredne računske metode; izobraževanje; platforma; forum

 

 

Opis:

Strokovnjak požarnega varstva je zelo širok pojem, usposabljanje tovrstnih strokovnjakov pa zelo široko področje. Poleg osnovnega znanja s področja požarnega varstva je potrebno stalno spoznavanje novih požarnih tveganj in ukrepov za preprečevanje njihovih negativnih posledic. To je tudi namen evropskega projekta Usplosabljanje požarnih strokovnjakov (SkilledFE) v okviru programa ERASMUS+. V okviru tega projekta želimo skupaj s partnerji prenesti nova spoznanja s področja požarne varnosti strokovnjakom požarnega varstva in tudi ostalim zainteresiranim skupinam.

Z delom na projektu smo pričeli 1. oktobra 2020, končali pa 31. oktobra 2022. Poleg vodilne partnerice Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani (UL FGG) in Slovenskega združenja za požarno varstvo (SZPV) sta v projektu sodelovala po dva češka in hrvaška partnerja: Tehniška univerza Ostrava (VSB), češko požarno združenje Majaczech, gradbena fakulteta Univerze v Zagrebu (UNIZG GF) in hrvaško projektantsko podjetje Inspekting d.o.o.

 

Ključni cilji:

Vzpostavitev platforme za prenos znanj in izkušenj med različnimi strokovnimi nivoji, med prakso in teorijo. Platforma bo vsebovala ustrezno prečiščene podatke in zagotavljala pretok informacij o novih spoznanjih in izzivih na področju požarnega varstva.

 

Delovni sklopi

Vsebina projekta je razdeljena v 8 tematskih modulov:

  • Modul 1: Ocena tveganja,
  • Modul 2: Preprečevanje širjenja požara po fasadi in na sosednje stavbe,
  • Modul 3: Požarna odpornost konstrukcij in preprečevanje širjenja požara po stavbi,
  • Modul 4: Evakuacija,
  • Modul 5: Sistemi za javljanje in alarmiranje,
  •  Modul 6: Kontrola dima,
  •  Modul 7: Sistemi za avtomatsko gašenje požara in
  • Modul 8: Ukrepi za učinkovito intervencijo.

Dodatni »modul« obravnavan tematiko pedagoškega pristopa k izobraževanju odraslih strokovnjakov.

 

Novice

Platforma za prenos znanja in izkušenj je dostopna na www.skilledFE.eu. Tu so zaenkrat zbrani dokumenti, ki smo jih s partnerji projekta pripravili za vsak tematski modul, in pa brošura, v kateri so zbrani krajši opisi vseh modulov. Dokumenti so bili podrobno pregledani s strani notranjih in zunanjih ocenjevalcev. Zainteresirani bralci se tu lahko seznanijo z osnovnimi principi posamezne tematike ter dobijo usmeritve k nadaljnjim virom znanja. Dostopen je tudi dokument na pedagoško tematiko o podajanju znanja odraslim strokovnjakom.

Za strokovno javnost smo odprli tudi forum, dostopen preko platforme ali neposredno na http://forum.skilledfe.eu, ki ga moderiramo partnerji projekta. Namenjen je diskusiji različnih požarnih tematik, izmenjavi znanja in mednarodnemu povezovanju zainteresiranih deležnikov.

Dokumenti na platformi in forum so zaradi mednarodne narave projekta v angleškem jeziku. V prihodnje so predvideni tudi prevodi nekaterih dokumentov (na primer brošure) v nacionalne jezike.

V sklopu projekta smo imeli več mednarodnih seminarjev, ki so bili zaradi epidemioloških razmer vsi izvedeni v drugem letu trajanja projekta:
– 29. marec 2022, Zagreb, Hrvaška
– 22. april 2022, Ljubljana, Slovenija
– 27. junij 2022, Praga, Češka
– 8. september 2022, Ostrava, Češka
– 14. oktober 2022, Ljubljana, Slovenija

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri