Select Page

V2-1733: Razvoj enotne metode za oceno koristi gradbenih in negradbenih ukrepov za zmanjšanje poplavne ogroženosti

Osnovni podatki:

Naslov v izvirniku: Razvoj enotne metode za oceno koristi gradbenih in negradbenih ukrepov za zmanjšanje poplavne ogroženosti
Sodelavci:

doc. dr. Andrej Kryžanowski, prof. dr. Mitja Brilly, prof. dr. Matjaž Mikoš, doc. dr. Simon Rusjan, viš. pred. mag. Andrej Vidmar, asist. dr. Nejc Bezak, izr. prof. dr. Mojca Šraj,  asist. dr. Katarina Zabret, asist. Klaudija Sapač

Trajanje:

12 mesecev

1. 4. 2018 – 1. 4. 2019

Šifra: V2-1733
Vodilni partner: UL FGG
Vodja projekta: doc. dr. Andrej Kryžanowski
Partnerji: Inštitut za prostorski razvoj, DRAVA vodnogospodarsko podjetje Ptuj d.d., Ekonomska fakulteta UL
Finančni vir:


 

Ključne besede: poplave, poplavna ogroženost, analiza stroškov in koristi, protipoplavni ukrepi, poplavne škode

Opis:

Predmet predlaganega raziskovalnega projekta je proučevanje problematike poplav in posledic njihove pojavnosti na ogroženost prebivalstva, okolja, kulturne dediščine in gospodarske dejavnosti. Poplave v svetovnem merilu predstavljajo največji delež po pojavnosti med naravnimi nesrečami in jih ni mogoče preprečiti, lahko pa zmanjšamo posledice z izvajanjem ukrepov varstva pred poplavami. Pri načrtovanju varstvenih ukrepov je osnovni cilj zmanjševanje škode, ki bi jo poplava lahko povzročila in čim večja dejanska korist realiziranih ukrepov, ki je ovrednotena kot razlika med pričakovano škodo pred izvedenim ukrepom in pričakovano škodo po izvedbi. Ukrepi so lahko fizične narave z realizacijo dejanskih gradbenih objektov, lahko pa so tudi zgolj organizacijske narave z realizacijo negradbenih ukrepov.

Prvi cilj projekta je razvoj enotne metode na osnovi metode IzVRS (2014) za oceno koristi gradbenih in negradbenih ukrepov zmanjševanja poplavne ogroženosti, kot podpora odločanju pri izboru ukrepov, ki bodo predstavljali najvišje koristi na enoto stroškov ukrepa. Drugi cilj projekta je izdelava aplikacije, ki bo temeljila na geografskem informacijskem sistemu, preko katerega bodo v metodologiji ocene koristi ukrepa upoštevani lokacijski podatki v prostoru. Razvita enotna metoda bo vključevala podatke o škodnih dogodkih po letu 2012, za katere bodo izdelane tudi ponovne statistične analize in preverjene možnosti uporabe dodatnih statističnih metod, ki so primernejše za obdelavo velikega števila podatkov. Uporabnost metodologije in aplikacije bodo v sklopu naloge testirani za tri lokacije v Sloveniji. Metoda in aplikacija bosta omogočali oceno koristi tako gradbenih kot negradbenih ukrepov zmanjševanja poplavne ogroženosti z upoštevanjem predmetne in nepredmetne škode.

Ključni cilji:

Glavna cilja predlaganega projekta sta razvoj enotne metode in končnemu uporabniku prijazna aplikacija, ki bo omogočala oceno in primerjavo koristi predvidenih protipoplavnih ukrepov in izbiro najustreznejše, upoštevaje najvišjo korist na enoto stroškov.

Delovni sklopi projekta:

DS1: Vodenje projekta in diseminacija – v teku.
DS2: Preveritev in dopolnitev metodologije za ocenjevanje koristi gradbenih in negradbenih ukrepov zmanjševanja poplavne ogroženosti – zaključeno.
DS3: Razvoj aplikacije za preprosto uporabo metode – zaključeno.
DS4: Preizkus metode in aplikacije na testnih primerih – v teku.
DS5: Dopolnitev aplikacije za praktično uporabo – v teku.

 

Rezultati projekta:

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri