Select Page

Razvoj državnega višinskega transformacijskega modela med SVS2000/Trst in SVS2010/Koper


Osnovni podatki:

Naslov v izvirniku: Razvoj državnega višinskega transformacijskega modela med SVS2000/Trst in SVS2010/Koper
Sodelavci: Božo Koler (07531), vodja projekta, Tomaž Ambrožič (12247), Dušan Kogoj (05674), Klemen Kregar (33435), Aleš Marjetič (26122), Simona Savšek (13531), Jernej Tekavec (38467), Tilen Urbančič (33455), Gašper Štebe (36874), Janez Goršič (17445)
Trajanje:

18 mesecev
1. 10. 2022 – 31. 3. 2024

Šifra: V2-2294
Vodilni partner: UL FGG
Vodja projekta: doc. Božo Koler
Finančni vir:

Javna Agencija za raziskovalno dejavnost RS

 

 

Geodetska uprava Republike Slovenije

 

Geodetska uprava Republike Slovenije

Ključne besede: višinski datum, Slovenski višinski sistem 2000, razlike višin, analiza kakovosti višin, transformacija višin, transformacijska ploskev, interpolacija.

Opis:

Konec leta 2018 je Vlada Republike Slovenije sprejela Uredbo o določitvi parametrov višinskega dela vertikalne sestavine državnega prostorskega koordinatnega sistema, s katero je bil uveden novi državni višinski sistem z imenom Slovenski višinski sistem 2010 in z oznako SVS2010/Koper. Razlika med višinskim datumom Koper in Trst znaša od 1,4 cm do 30,8 cm. Ker razlika višin med SVS2000/Trst in SVS2010/Koper ni konstantna, ni možno na enostaven način preračunati oziroma transformirati podatkovne zbirke iz starega v nov višinski sistem, ki jih uporabljajo na Geodetski upravi Republike Slovenije in številni drugi upravljavci ter

državni organi. Podobni problemi so prisotni pri dopolnjevanju starih lokacijskih prikazov, ki jih potrebujemo za prostorsko načrtovanje, projektiranje novih objektov v prostoru in ne nazadnje za evidentiranje nepremičnin, ki so bile izdelani pred letom 2019, z novimi podatki. Osnovni namen projekta je uvedba transformacije na osnovi višinske transformacijske ploskve, ki bi bila razvita za celotno območje Slovenije in ustrezni program, bi različnim upravljavcem podatkovnih zbirk in uporabnikom podatkovnih zbirk omogočal enostavno in enolično transformacijo višin iz starega v nov višinski sistem ali obratno.

Ključni cilji:

Glavni cilj projekta je razviti višinski transformacijski model in ustrezni programski paket, ki bo omogočal enostavno transformacijo višin iz starega v novi višinski sistem in oceno natančnosti transformacije višin, na osnovi višinskega transformacijskega modela in modela za oceno natančnosti transformacijskega modela. Za izdelavo višinskega transformacijskega modela bomo določiti razlike višin med starim in novim višinskim sistemom. Preučili in ovrednotili bomo različne testne višinske transformacijske modele, ki bodo izdelani z različnimi interpolacijskimi metodami in velikostjo celične mreže. Kakovost posameznega višinskega transformacijskega modela bomo ocenili na osnovi razlike višin reperjev, ki jih ne bomo uporabili kot vhodne podatke za modeliranje višinskega transformacijskega modela. Na osnovi opravljene analize kvalitete višinskega transformacijskega modela, bomo posebno pozornost namenili pripravili priporočila, katere podatke glede na doseženo natančnost višin je smiselno in potrebno transformirati v podatkovnih zbirkah Geodetske uprave Republike Slovenije.

Delovni sklopi:

Delovni sveženj 1 (DS1): Določitev okvira in potreb za izdelavo višinskega transformacijskega modela [M01–M03],

Delovni sveženj 2 (DS2): Določitev razlik višin reperjev med starim in novim višinskim sistemom in analiza kakovosti razlik višin reperjev [M01–M06],

Delovni sveženj 3 (DS3): Izbira reperjev, izdelava in analiza kakovosti višinskega transformacijskega modela [M06–M14] ,

Delovni sveženj 4 (DS4): Programski paket za transformacijo višin in navodila za uporabo [M11–M18],

Delovni sveženj 5 (DS5): Koordinacija in desiminacija [M01-M18].

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri