Select Page

ReMOBIL mednarodna poletna šola trajnostne mobilnosti za študente

KDAJ IN KJE

Od 18. do 22. septembra 2023 na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, Univerze v Ljubljani, Jamova cesta 2, 1000 Ljubljana, Slovenija.

UVOD

V svetu, in v Sloveniji se v zadnjem času veliko pozornosti namenja trajnostni mobilnosti in spodbujanju uporabe okolju prijaznejših oblik prevoza. Varne in učinkovite kolesarske poti znotraj ene regije so pomembne za spodbujanje trajnostne mobilnosti in zmanjševanje uporabe osebnih avtomobilov.

Dolžina poti, ki jo je nekdo pripravljen prekolesariti za dnevno potovanje dom – služba, se lahko razlikuje glede na različne dejavnike, kot so razdalja med domom in delovnim mestom, vreme in osebna kondicija. Če upoštevamo povprečno hitrost kolesarjenja 15 km/h, potrebujemo približno 40 minut za prevoz 10 km, z e-kolesi se ta razdalja povečuje. Za dnevno mobilnost je smiselno tudi povezovanje različnih načinov transporta, z ureditvijo t.i. večmodalnih točk (npr. s kolesom do postaje javnega potniškega prometa in nadaljevanje vožnje z avtobusom ali vlakom). Vse bolj priljubljeni postajajo mestni sistemi izposoje koles, ki omogočajo priročen prevoz na krajših razdaljah. Uporabniki si lahko izposodijo kolo na eni in ga po končani vožnji vrnejo na drugi postaji. Varne in udobne kolesarske poti je smiselno povezati tudi znotraj regij, z izgradnjo manjkajoče kolesarske infrastrukture, zagotavljanjem varnih parkirišč za kolesa in vzpostavitvijo učinkovito  povezane mreže sistema izposoje koles.

Poletna šola bo izvedena v okviru projekta ReMOBIL s sodelovanjem Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani (UL FGG). Projekt ReMOBIL naslavlja dolgoročno zmanjševanje negativnih okoljskih učinkov prometa, ki so posledica neuporabe trajnostnih oblik mobilnosti tako na lokalni, regionalni kot tudi državni ravni. Cilj skuša doseči na več načinov. Prioritetno, preko prenosa praks naslavlja vzpostavitev učinkovitega načrtovanja trajnostne mobilnosti v regijah preko vzpostavitve modela regionalnega upravljanja mobilnosti in oblikovanja smernic.

KOMU JE POLETNA ŠOLA NAMENJENA?

Poletna šola je namenjena študentom študijskih programov v povezavi z načrtovanjem in urejanjem prostora, trajnostno mobilnostjo, regionalnim planiranjem (arhitektura, urbanizem, krajinska arhitektura, geografija, geodezija, prostorsko načrtovanje, prometno inženirstvo, gradbeništvo, ekonomija, sociologija, idr.). Dobrodošli so študenti prve in druge bolonjske stopnje ali študenti enovitih magistrskih študijskih programov.

Maksimalno število udeležencev je 20. Vsi udeleženci bodo ob zaključku dobili potrdilo o udeležbi na poletni šoli v vrednosti 4 KT.

Študentje UL FGG lahko ob vpisu v višji letnik izberejo izbirni predmet Projektno in izkustveno učenje 1 za prvo in Projektno in izkustveno učenje 2 za drugo bolonjsko stopnjo. Ostali študentje UL lahko predmet izberejo kot zunanjo izbirno vsebino.

PRIJAVE NA POLETNO ŠOLO

Prijave sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do ponedeljka 5. septembra 2023 (podaljšano od 14. avgusta 2023). Prijave sprejemamo izključno preko spletnega prijavnega sistema, preko elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Ob prijavi na delavnico je treba oddati tudi motivacijsko pismo, ki je del prijavnega obrazca. Povezavo do prijavnega obrazca najdete TUKAJ.

Udeleženci bodo o izboru obveščeni najkasneje 6. 9. 2023 na elektronski naslov, ki bo naveden v prijavi.

Za dodatne informacije pišite na e- naslov poletnasola.emobil@fgg.uni-lj.si.

V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali odpovedi poletne šole.

KDO BO VODIL POLETNO ŠOLO?

Delavnice bodo vodili strokovnjaki in pedagogi, ki sodelujejo na projektu ReMOBIL in UL FGG. Pridružili pa se nam bodo tudi strokovnjaki iz prakse, lokalnih skupnosti in NVO.

NAMEN IN CILJ POLETNE ŠOLE

Namen poletne šole je pridobitev znanja, kako načrtovati varno in udobno kolesarsko infrastrukturo ter izboljšati pogoje za trajnostno mobilnost v regiji. Cilj poletne šole bo določiti točke, kjer bi bilo smiselno vzpostaviti sistem izposoje koles in e-koles ter pripraviti predlog poteka kolesarske infrastrukture do postajališč javnega potniškega prometa na primeru Osrednjeslovenske razvojne regije oz. Ljubljanske urbane regije (LUR).

PROGRAM POLETNE ŠOLE

1. DAN (18. 9. 2023)
10.30– 11.15 Uvodni pozdrav organizatorjev poletne šole
Spoznavanje udeležencev ter mentorjev poletne šole
Podrobnejša predstavitev teme poletne šole in območja obravnave
Razdelitev v interdisciplinarne mednarodne delovne skupine
11.15 – 12.00 Predavanje 1: Trajnostna mobilnost
12.00 – 13.30 Odmor za kosilo
13.30 – 17.00 Delo v skupinah – pogovor o problemu in pristopu k delu, seznanitev z območjem in razpoložljivim prostorskimi in drugimi podatki
19.00 Spoznavno večerno srečanje vseh udeležencev

2. DAN (19. 9. 2023)
9.00 – 10.45 Predavanje 2: Teoretične osnove načrtovanja varne kolesarske infrastrukture skozi teorijo in prakso (dobri in slabi primeri)
10.45 –17.00 Terensko delo in delo v skupinah (analitični del: analiza zelenih in drugih odprtih javnih površin, poselitve, analiza rabe prostora, analiza postajališč javnega potniškega prometa, analiza ponudnikov storitev trajnostne mobilnosti)
Vmes odmor za kosilo

3. DAN (20. 9. 2023)
9.00 – 12.00 Delo v skupinah – dokončanje analitičnega dela, problemska ali SWOT analiza
Predstavitev ugotovitev
12.00 – 13.30 Odmor za kosilo
13.30 – 14.30 Predavanje 3: Pristop k izdelavi konceptov oz. zasnove omrežja na regionalni ravni s primeri dobrih praks
14.30 – 17.00 Delo v skupinah – Oblikovanje idejnih predlogov za kolesarske povezave (točke kjer bi bilo smiselno vzpostaviti sistem izposoje koles in e-koles, predlog povezave do večmodalne točke, spremljevalne kolesarske opreme, …)

4. DAN (21. 9.2023)
9.00 –12.00 Poldnevna ekskurzija – kolesarjenje po eni od že izvedenih kolesarskih povezav
12.00 – 13.30 Odmor za kosilo
13.30 – 17.00 Delo v skupinah – oblikovanje predlogov zasnove mreže točk za izposojo koles in kolesarske infrastrukture do večmodalne točke

5. DAN (22.9.2023)
9.00 –11.30 Delo v skupinah, dokončanje dela in prestavitev rezultatov poletne šole z razstavo (plakati, ppt predstavitev)
Zaključek poletne šole in podelitev potrdil o sodelovanju
11.30 – Kosilo in odhod domov

 

MOŽNOSTI ZA NASTANITEV

Za študente, ki prihajajo iz visokošolskih institucij držav, vključenih v program CEEPUS*, obstaja možnost brezplačne nastanitve v študentskem domu. Študenti, ki ne prihajajo iz visokošolskih institucij omenjenih držav, si morajo nastanitev zagotoviti sami. Študenti, ki so upravičeni do financiranja namestitve v okviru programa CEEPUS, so upravičeni tudi do štipendije v višini 90 €.

*Države, upravičene za financiranje namestitve iz programa CEEPUS: Albanija, Avstrija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Češka, Črna gora, Hrvaška, Kosovo, Madžarska, Severna Makedonija, Moldavija, Poljska, Romunija, Slovaška in Srbija.

V okviru prijave se je potrebno opredeliti do CEEPUS financiranja. O nadaljnjih postopkih financiranja CEEPUS bomo študente obvestili po prejemu pozitivnega izbora na poletno šolo.

Financiranje namestitve in štipendije v okviru CEEPUS programa je odvisno od pogojev, ki urejajo financiranje mobilnosti študentov v programu CEEPUS. Organizatorji poletne šole lahko v tem koraku nudijo pomoč pri vzpostavitvi postopka, vendar ne prevzemajo jamstva za odobritev financiranja.

 

Veselimo se vaše udeležbe in skupnega ustvarjanja!
Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri