Select Page

Poklic: GEODET

Te zanimata tehnika in naravoslovje ali delo s strankami ter urejanje in upravljanje s prostorom? Bi svoja znanja in sposobnosti rad uporabil v praksi bodisi za prostorski prikaz Zemlje kot planeta bodisi za geolokacijo trenutnega položaja? Si radoveden, ustvarjalen in inovativen? Te navdušuje uporaba najsodobnejših tehnologij? Te zanimata načrtovanje in gospodarjenje s prostorom? Morda si kdaj na gradbišču že opazil geodeta, ki je zakoličeval objekt ali na osnovi geodetskih meritev ugotavljal stabilnost že zgrajenega objekta. Gotovo si na planinskem izletu že kdaj uporabil planinsko karto ali s pomočjo spletnih namenskih programov (aplikacij) raziskoval svetovno zanimive kraje. Si se kdaj izgubil v prostoru in ti je pri orientaciji pomagal satelitski sistem za navigacijo? Si kdaj preštel, koliko namenskih programov na tvojem telefonu uporablja njegovo lokacijo? Si se kdaj spraševal, kako navigacijska naprava v trenutku določi optimalno pot do cilja? Geodet, kot strokovnjak pomaga reševati številne probleme v sodobni družbi ter zagotavlja kakovostne in uporabne podatke in storitve, ki so večinoma dostopne širšemu krogu uporabnikov, ki jih uporabljajo številni strokovnjaki drugih področij. Ali ne bi bilo krasno, če bi o tem vedel več, razumel in znal toliko, da bi to postal tvoj poklic?

Geodezija

Najpogostejši izdelek geodeta je geodetski načrt.

Inženir geodezije in geoinformatike

Poklic inženirja geodezije je edinstvena kombinacija terenskega dela in dela z naprednimi merilnimi napravami ter računalniškimi programi, je sinergija uveljavljenih strokovno-tehničnih postopkov in sodobnih tehnik vizualizacije, je kombinacija snovanja novih idej in sodobnih pristopov ter nepristranske vloge mediatorja v zemljiškokatastrskih postopkih. Poklic ti ponuja tako raznovrstne možnosti študija in profesionalnega delovanja, da te nikakor ne pusti ravnodušnega. Zavedanje, da prav ti s spremljanjem in razumevanjem tehnološkega razvoja spreminjaš odnos uporabnikov do prostorskih podatkov ter občutek, da s svojim znanjem in strokovnostjo zagotavljaš kakovostne in uporabne prostorske podatke, sta neprecenljiva.

Izdelava 3D modela iz oblaka točk.
Kontrola profila in debeline snega v Planici.

Zakaj torej postati geodet?

Ker ti je mar, kaj se v prostoru dogaja in kako z njim ravnamo. Ker geoinformacijsko infrastrukturo, ki jo zagotavlja geodezija, uporabljamo dnevno prav vsi. Ker je področje prostorske informatike eno od najhitreje rastočih področij v svetovnem merilu. Ker so področja geodezije tako raznovrstna, da se v njih najdejo tako znanstveniki, ljubitelji sodobnih tehnologij in zemljiškega managementa, kot tudi umetniško nadarjeni načrtovalci urbanega prostora in podeželja. Da bi s prostorom ravnali premišljeno in zagotavljali kakovostne prostorske podatke je pomembno, da se v sooblikovanje prostora vključiš tudi ti, ki boš z zanesljivostjo, natančnostjo, vestnostjo in komunikativnostjo znal povezati znanje s potrebami posameznika in družbe. Lahko ti zaupam, da je študij geodezije že vrsto let zelo zanimiv tako za fante kot za dekleta, ki svoje specifične kvalitete zlahka izrazijo skozi številna področja in dejavnosti geodezije. Delo v majhnih skupinah, individualni pristop in spodbujanje k sodelovanju in iskanju uporabnih rešitev so vrline, ki so jih prepoznali mnogi naši študenti. Zakaj ne bi poskusil tudi ti?

Kje boš našel zaposlitev?

Inženir geodezije se lahko zaposli v različnih geodetskih, gradbenih in inženiring podjetjih, v podjetjih, ki razvijajo in izdelujejo najsodobnejše merilne naprave, podjetjih, ki se ukvarjajo z razvojem programske opreme za pridobivanje, shranjevanje, obdelavo in prikazovanje prostorskih podatkov, nepremičninskih agencijah, urbanističnih podjetjih, načrtovalskih birojih, na občinah, v javnih komunalnih podjetjih, na ministrstvih, vladnih agencijah in zavodih kot managerji, člani nadzornih svetov ali sodni izvedenci, pa tudi na univerzi in inštitutih.

Kaj dela geodet v Planici?

Spletno predavanje asist. dr. Tilna Urbančiča 

Izberi pravi študij zase:

“Študij na FGG mi je dal odlično strokovno podlago za moje delo, dovolj širine, da se lahko suvereno pogovarjam tudi o problemih izzven ozkega področja geodezije ter nekaj tiste geodetske pragmatičnosti, ki mi pomaga oceniti, kateri problemi imajo dovolj majhen vpliv, da se z njimi ni treba ukvarjati.”


Anja Vrečko
univ. dipl. inž. geodezije, zaposlena v podjetju Sinergise

“Študij na FGG mi je dal potrebna tehnična znanja, s katerimi sem lahko konkuriral na razpisu za pripravništvo in tudi za stalno zaposlitev. Zaposlen sem kot inženir aplikacij in moje glavne naloge so izdelava konceptov za nove programske funkcije, testiranje programske in strojne opreme ter podpora strankam.”


Grega Šoič
mag. inž. geodezije in geoinformatike,
zaposlen v podjetju Leica Geosystem AG, Švica

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri